Kapitólium

Amerikai politika blog

Tartalmas vita, kicsit kevés vitával

2019. szeptember 13. 21:04 - sziga96

Hogy teljesítettek a jelöltek a harmadik demokrata vitán?

Democratic Candidates

Ma hajnalban rendezték a Texas állambeli Houstonban a demokraták harmadik vitáját. Az ezúttal már magasabb belépési küszöb miatt sikerült egy alkalomra szűkíteni az eseményt (az előző kettővel szemben), így a tíz legerősebb jelölt egyszerre lehetett színpadon. Mivel Trump demokrata kihívója szinte biztosan közülük fog kikerülni, valamint tekintettel arra, hogy ez az alkalom nem igazán ajándékozott meg minket nagy pillanattal, az este bemutatására egy új formát fogok használni. Ezzel a célom, egyszerre bemutatni, ki hol áll most a versenyben, és hogy teljesítettek ezen az estén.

 

Az este sem formailag, sem témáiban nem hozott túl sok meglepő újdonságot. A vita menete nagyon hasonló volt az eddigiekhez, a legtöbbször érintett kérdések pedig gyakorlatilag ugyanazok voltak. Ismét hosszan vitáztak az egészségüggyel kapcsolatos elképzelésekről, fegyvertartásról, rasszizmusról (érdekes módon ezúttal a klímaváltozás kérdését csak érintették a műsorvezetők kérdései). Az este pedig megmutatta, hogy ismétlés a tudás anyja: ahogy megint hasonló témák merültek fel, mint a korábbiakban, a jelöltek is sokkal felkészültebbnek, rutinosabbnak látszottak. Ettől függetlenül persze voltak fura pillanatok és elszólások (Joe Biden egy ponton például elnökként hivatkozott Bernie Sanders-re), de általánosságban véve egy tartalmas vita volt, még akkor is, ha kevés volt az összetűzés.

 

Így teljesítettek a jelöltek:

 

Joe Biden

 

A volt alelnök helyzete az elmúlt egy hónapban nem sokat változott: az első vita után ugyan elég komoly népszerűségvesztést könyvelhetett el, pár hét alatt sikerült azt a pár százalékot visszanyernie, és ezzel továbbra is stabilan vezeti a közvélemény-kutatásokat. Biden hajlamos bakizni (nemrég egy kampányeseményen elmesélt egy anekdotát, amiben nem kevesebb mint három megtörtént esetet kevert össze egymással), így vetélytársai abban reménykedhettek, Uncle Joe maga fog léket ütni saját hajóján. A volt alelnöknek voltak kisebb bakijai, de nem valószínű, hogy ez bármit rontani fog az esélyein. 

 

Biden sokkal agresszívebben nyitott, mint eddig bármikor, rögtön támadva Warren és Sanders egészségügyi programjait, elsősorban azok (tényleg nagyon magas) költségeit, feltéve a kérdést, hogy honnan lesz rájuk forrás. Nem győzte elégszer kiemelni Obamával való jó viszonyát, ami egyelőre továbbra is egy aduász a kezében, tekintettel arra, hogy a volt elnök továbbra is óriási népszerűséggel bír a párton belül. Két pillanat lehet a tegnap estében, ami még visszaüthet neki: az egyik a vitája Julián Castróval (erről nála bővebben), és az, amikor egy 1975-ös rasszistaként is felfogható nyilatkozatával nem akart szembenézni, válaszában pedig úgy hivatkozott a lemezjátszóra, mintha az ma is általános berendezési tárgy lenne (a 76 éves Bident sokat kritizálják azzal, hogy eljárt felette az idő). Erről az esetről a Vox írt bővebben. Mindezektől függetlenül ez volt alighanem a volt alelnök eddigi legjobb vitája.

 

Joe Biden érdemjegye: 4,

 

Bernie Sanders, Joe Biden and Elizabeth Warren at their podiums

Bernie Sanders (balra), Joe Biden (középen) és Elizabeth Warren (jobbra) (fotó: Getty)

 

Elizabeth Warren

 

Warren az elmúlt hónapokban lassan, százalékról százalékra közelíti meg az éllovas Bident, és ma már majdnem minden mérés szerint a második legerősebb jelölt. A sok tekintetben baloldali Warren és a mérsékelt Biden rengeteg dologban nem ért egyet, így sokan arra számítottak, a massachusetts-i szenátor a volt alelnököt fogja megcélozni, az este azonban nem így alakult.

Warren két erős vitán van túl, ezúttal azonban meglehetősen közepesnek tűnt. Az elején védekezésre szorult az egészségbiztosítási programja miatt, és mikor Biden számon kérte azzal kapcsolatban, hogy járna-e az adóemeléssel, láthatóan megpróbált kibújni a válaszadás alól. Néha fél órákra eltűnt, és néhány személyes anekdotán kívül (amelyek arról szóltak, hogy hogy segített neki kiemelkedni az, hogy lehetősége volt megfizethető felsőoktatási programban részt venni) nem volt kifejezetten emlékezetes pillanata.

 

Elizabeth Warren érdemjegye: 3’

Bernie Sanders

 

Sanders az elmúlt hónapokban kénytelen volt végignézni, ahogy Warren elhasított mellette, harmadik helyre taszítva őt. Okkal kezeltem a vermonti szenátort passzív megfigyelőként, ugyanis míg utóbbi folyamatosan terjeszkedni tud, a előbbi jelen pillanatban abban a tehetetlen helyzetben van, ahol elérhette saját plafonját, és egyelőre nem találta meg a kampány, hogy tudna új csoportokat megszólítani. Sanders általában korrekt vitázó, ezúttal azonban - talán rajta kívülálló okok miatt is - nem teljesített kifejezetten jól.

 

Sanders hallhatóan rekedtesen beszélt a vita elejétől fogva, arra azonban nem utalt, ez minek köszönhető. Alighanem ezzel is indokolható, hogy az általában energikus Bernie ezúttal nem sokat vett részt vitákban, hacsak a moderátorok be nem vonták. Hasonlóan Warrenhez, neki is a legfontosabb pillanata az volt, amikor meg kellett védenie az egészségbiztosítási tervét Biden támadása miatt. Ugyanebben a témában kritizálta őt később Pete Buttigieg és Amy Klobuchar is, akik mindketten mérsékeltebbek Sandersnél, de ezekre már nem is reagált érdemben, és végül harmadik legerősebb jelölt létére a harmadik legkevesebb ideig beszélt.

 

Bernie Sanders érdemjegye: 3,

Kamala Harris

 

Kamala Harrist első vitán nyújtott teljesítménye (mikor a szegregáció ügyében nem kicsit forgatta meg a kést Joe Bidenben) átmenetileg az élbolyba repítette, a második alkalomra azonban alábbhagyott ez az eufórikus hangulat, és népszerűsége lassan visszaállt a korábbira. Harrisnek tehát a fő feladata most az volt, hogy ismét nagyot alkosson, és újra címoldalra kerüljön, ez azonban nem nagyon valósult meg.

 

Harris az este folyamán látszólag azon volt, hogy övé legyen a nap mondása, a tartalmi vitákat azonban kerülte. Többször kritizálta Donald Trumpot, rögtön a nyitóbeszédében azt mondta, az elnök ellen csak azért nem indult eljárás, mert a jelenlegi jogértelmezés szerint nem lehet hagyományos módon felelősségre vonni (ez csak impeachmenttel lehetséges, az eset körülményeiről itt és itt írtam bővebben). Az elnökkel kapcsolatban sütötte el Harris alighanem az este legmaradandóbb megjegyzését, mely szerint ő olyan, mint Óz, a nagy varázsló, akiről a függönyt elhúzva kiderül, hogy valójában sokkal kisebb, mint gondolják. Ettől a pillanattól eltekintve azonban a kaliforniai szenátor teljesítménye erősen középszerű volt.

 

Kamala Harris érdemjegye: 3,

 

Pete Buttigieg

 

Pete Buttigieg volt a verseny első nagy meglepetése, mikor hirtelen berobbant a köztudatba, és az egyik legerősebb esélyessé vált egy indianai kisváros polgármesteréből. “Mayor Pete” felemelkedése azóta véget ért, és most már a top 3-tól (Biden-Warren-Sanders) és kisebb mértékben Harristől leszakadva csak ötödikként tekintenek rá. A polgármester kampánya azonban anyagilag jól áll, támogatottsága pedig viszonylag stabil, így neki nem volt sok bizonyítani valója ezúttal.

 

Fotó: AP

Buttigieg nem igazán volt aktív a vita során, és inkább a józan konzervatív szerepét akarta játszani. Ennek tipikus példája volt, amikor megpróbált villámhárítóként viselkedni Castro és Biden konfrontációjában, előbbi azonban gyorsan (és meglehetősen agresszíven) leintette (erről a szópárbajról tervezek egy rövidebb cikket írni a hétvégén). Buttigiegnek azonban mégis volt egy nagy pillanata: a moderátorok zárókérdése a jelöltek felé az volt, hogy mindenki mondja el, milyen hátráltató tényezőkkel kellett szembenéznie karrierje során. Buttigieg pedig kapott az alkalmon, és elmesélte háttértörténetét arról, hogy hogy kellett megtanulnia elfogadni homoszexualitását katonaként, és az erősen konzervatív Indiana államban polgármesterként. Ezen a pillanaton túl hű tudott maradni karakteréhez, még akkor is, ha egyéb nagy pillanat nem igazán fűződött a nevéhez.

 

Pete Buttigieg érdemjegye: 3

Andrew Yang

 

Andrew Yanget 2020 Bernie Sanderseként emlegettem első, a témával kapcsolatos cikkemben: furcsa csodabogárként, furcsa, de előremutató elképzelésekkel egy olyan mezőnyben, ahol a témák többségéről konszenzus van. Az üzletember az alapjövedelem témáját tűzte zászlajára, és ez az egyedi témaválasztás, stílusával együtt egy viszonylag stabil bázist hozott neki, a viták azonban eddig nem feküdtek neki, így pedig "rétegjelölt" maradt eddig.

 

Fotó: Getty

Yangék taktikája alighanem az volt, hogy uralják az első fél óra híradásait, amivel sikerrel is jártak. Nyitóbeszédében ugyanis rögtön elmondta, hogy kiterjeszti tíz új családra alapjövedelem-kísérletét (vagyis egy évig ad tíz családnak havi ezer dollárt). Volt emellett egy másik erős pillanata is, a bevándorlás kapcsán: elmondta, hogy az apja Ázsiában egy földimogyoró-farmon nőtt fel, egy padló nélküli házban, a fia pedig indul az elnökségért. Yang ezen keresztül vezette le, hogy a bevándorlók mennyire pozitívan hathatnak szerinte a gazdaságra. Emiatt a két eset miatt mondható, hogy a tegnapi volt az eddigi legjobb vitája, még ha nem is sikerült velük kiemelkednie.

 

Andrew Yang érdemjegye: 3

 

Cory Booker

 

Booker, New Jersey szenátora eddig minden vitán jól teljesített, ez azonban nem hatott ki a népszerűségére. Továbbra sem jók az esélyei a jelöltség elnyerésére, és egyelőre nem látszik, merre szeretne a kampány elindulni, hogy ezen változtasson. Bookernek nem volt feltétlenül szüksége egy erős vitára, mégis sikerült felülről kilógnia a mezőnyből teljesítményével.

 

A szenátor szokásos, optimista narratíváját hozta: bár komolyan beszélt az ország legsürgetőbb problémáiról, ezúttal is többször oldotta fel azzal, hogy bízik benne, hogy az amerikai nép bármire képes, amit el akar érni. Ezt leszámítva nem tudott egy konkrét ponton kitűnni, törekedett azonban minden vitában részt venni (Biden után ő beszélt a második legtöbbet), és humorával többször oldotta a hangulatot (mint mikor azt mondta, kopaszként fenyegetésként kezeli Justin Trudeau haját). Könnyen lehet, hogy sok néző holnap már nem tudja egyből felsorolni, melyik tíz jelölt vitázott ma, de Bookerre alighanem mindenki fog emlékezni.

 

Cory Booker érdemjegye: 4

Beto O’Rourke

 

A volt texasi képviselő kampánya az indulás óta gyakorlatilag folyamatos mélyrepülésben volt augusztus elejéig. A jelölt borzasztóan teljesített a vitákon, az üzenete pedig nem működött kifejezetten. Augusztus 3-án azonban huszonketten lettek egy tömegmészárlás áldozatai El Pasóban, Beto szülővárosában. Ekkor a kampány újragondolta preferenciáit, és a fegyvertartást tették központi kérdéssé. Az “újraindított” kampány ma premierezett tévévitán, és az erősnek mondható teljesítmény akár mérföldkövet is jelenthet számára.

 

Beto elsősorban a fegyvertartásról szóló résznél volt erős (plusz mikor azt mondta, hogy Amerika egyidős az első odahurcolt rabszolgával, a rendszerszintű rasszizmus kapcsán), de ott messze kiemelkedett. Megfogalmazta kötelező visszavásárlási programját bizonyos gépfegyverekre (vagyis az állam ezeket kötelezően visszaveszi, a tulajdonosoknak pedig kártérítést fizet), és azt mondta “Még szép, hogy visszavesszük az AR-15-öseiteket!” (egy tömeglövöldözéseknél gyakran használt gépkarabély), mely mondat alighanem a legmaradandóbb lesz az estéből.

 

Beto O’Rourke érdemjegye: 4

Amy Klobuchar

 

Amy Klobuchar minnesotai szenátor eddig messze alulmúlta a vele kapcsolatos várakozásokat. Egy demokrata szempontból nagyon fontos állam mérsékelt politikusaként sokan remélték, hogy jól fog teljesíteni, az áttörés azonban elmaradt. Jelen pillanatban ő elsősorban Bidennel verseng hasonló táborért, ahhoz azonban jó teljesítményre is szüksége van, hogy elkapja a potenciális kiábrándult Biden-szimpatizánsokat. Bár ez volt eddig az ő legjobb estéje is, ezzel is csak egy nagyon hosszú út elején jár.

 

Fotó: AP

Klobuchar erősen nyitott, mikor rögtön az elején ő is beszállt az egészségbiztosítás-vitába, Biden pártján. Kritizálta, hogy Sanders terve teljes egészében megszüntetné a magán egészségbiztosítási rendszert, amivel nagyon sok, ebben a ciklusban gyakran elfelejtett mérsékelt demokratának imponálhatott. Később jól szállt be az egészségügy-vitába is, és ami a legfontosabb: egyértelművé tette, hogy hol áll a politikai palettán, és kikre számít a táborában.

 

Amy Klobuchar érdemjegye: 4,

 

Julián Castro

 

Bár az egyszerűség kedvéért erősorrendben haladtam a jelölteket tekintve, valójában az este kapcsán Julián Castrót sokkal kitüntetettebb helyen kell emlegetni. Castro két jó vitán van túl, ahol felkészültnek hatott, és mindkét korábbi alkalommal nagyon erős volt a jelenléte a színpadon. Ennek ellenére Obama volt városfejlesztési minisztere nem szerepel jól a közvéleménykutatásokban, így ő is keresi magának a lehetőséget kiemelkedni a tömegből. Ez pedig ezúttal Joe Bidenhez vitte, és nehéz eldönteni, hogy ez jó taktika volt-e.

Castro taktikája ezúttal az volt, mint Harrisé az első vitában: megpróbálni a volt alelnököt (és így volt kollégáját) sarokba szorítani különböző ügyek kapcsán. A legkeményebb ilyen pillanat egy félreértésből fakadt: Castro félreértette, hogy iratkozhatnának fel az arra rászorulók Biden egészségbiztosítási programjára. A volt miniszter azt hitte, az éllovas elfelejtette, mit mondott két perccel korábban, amivel indirekt módon rátapintott egy témára, mely mindenkinek ott van a fejében, de eddig senki sem merte kimondani vitán: Joe Biden életkorára. A volt alelnök jelenleg 76 éves, és rendszeresen bakizik, amit sokan meglett korára fognak. Castro ezt követően még két komoly támadást intézett ellene, mikor azt mondta, Biden nem Obama akaratát teljesíti be az egészségbiztosítás témájában, és mikor felhozta, hogy rendszeresen a volt elnök mögé bújik, ha az kényelmes. Bár alighanem ezekkel Castro hagyta a legnagyobb nyomot a nézőkben, azt csak a közvéleménykutatók tudják majd megállapítani, javított-e ez esélyein, vagy pont elidegenítően hatott.

 

Julián Castro érdemjegye: 4’ (ha működött a stratégiája), 2 (ha túl durván hatott)

 

Fotó: AP Photos

 

Kövesd a Kapitóliumot Facebookon is, hogy ne maradj le a posztokról, illetve további gyorselemzésekről. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kapitoliumblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8415080500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása