Kapitólium

Amerikai politika blog

Az eset, ami átszakította az impeachment-gátat

2019. szeptember 26. 10:32 - sziga96

Hogy került Ukrajna az amerikai média figyelmének középpontjába?

5d8bb0fa2e22af3ceb68f5f3.jpg

Szűk egy hete, hogy kiszivárogtak az első pletykák egy gyanús telefonhívásról, tegnapelőtt pedig Nancy Pelosi már hivatalosan rábólintott a vádemelés beindítására, mely pontig sosem jutott el az orosz beavatkozás ügyében. Bár Donald Trump, Volodimir Zelenszkij és a Biden-család története még mindig legfeljebb is ködös, a sztori jó eséllyel meg fogja határozni a következő év menetét. De mit is tudunk pontosan, mekkora az ügy súlya, és hol is tarthatunk most?

 

Az ukrán-ügy szálait nagyon nehéz kibogozni, több okból kifolyólag is, melyek közül a legfontosabb, hogy két fontos momentuma, ezzel együtt két olvasata is van. Egyik részről a történet Hunter Bidenről, Joe Biden alelnök (és 2020-as demokrata jelöltesélyes) fiáról, és az ő ukrán olajérdekeltségeiről szól. Másik részről viszont jelen pillanatban úgy tűnik, a fontosabb mozzanat Donald Trump júliusi telefonhívása lesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A téma “kibogozhatóságát” nehezíti az is, hogy bár az ügy hónapok óta szunnyad, a részletei csak most kezdenek kiderülni, és fogalmunk sincs, hol a vége.

Hunter Biden és a Burisma Holdings

 

A történet 2014 elején kezdődik, Viktor Janukovics ukrán elnök megbuktatásával. Janukovics távozása után megnyílt a lehetőség Ukrajna és a nyugat között egy magasabb szintű együttműködésre, illetve az új rezsim (melyet rövid átmeneti időszak után Petro Porosenko vett át) hajlandónak mutatkozott a rendszerszintű korrupció felszámolására.

 

Ukrajna demokratizálódása egy óriási diplomáciai lehetőség volt az Egyesült Államoknak is, Barack Obama pedig egyenesen alelnökére, Joe Bidenre bízta az amerikai-ukrán együttműködés elmélyítésének koordinálását.

 

Hunter Biden 2014 májusában, még mielőtt apja ténylegesen átvette volna az ügy irányítását, lett a Burisma Holdings nevű ukrán olajcég vezetőségének tagja (erről érdekes módon még a HVG is írt annak idején). A Burisma Ukrajna legnagyobb földgáztermelő vállalata, az alelnök fiának pedig a The New York Times szerint akár havi ötvenezer dollár (kb. tizenötmillió forint) is üthette tenyerét.

PHOTO: In this file photo, World Food Program USA Board Chairman Hunter Biden (L) and Vice President Joe Biden attend the World Food Program USAs Annual McGovern-Dole Leadership Award Ceremony on April 12, 2016 in Washington.

Hunter és Joe Biden 2016-ban (forrás: Getty)

A történések időbelisége itt válik érdekessé. 2015 második felétől egyre erősebb lett a nemzetközi nyomás, hogy menesszék Viktor Sokin ukrán főügyészt, akiről az a gyanú, hogy szándékosan nem lép fel a korrupció ellen, még a saját irodájában sem. Ez év végén teszi Joe Biden egyik legerősebb kijelentését, mikor azt mondja Kijevben, az amerikaiak csak akkor hajlandóak átvállalni egymilliárd dollár ukrán tartozást, ha komolyabb törekvéseket látnak a korrupció megfékezésére (itt konkrétan kiemeli a főügyészt). Sokint végül 2016 márciusában menesztették.

 

A probléma Biden számára az, hogy nem kizárt, hogy mindeközben nyomozás zajlott Sokin alatt a Burismával szemben. A cég 2017 elején jelentette be, hogy azt lezárták ellenük és elnökük, Nyikolaj Zlocsevszkij ellen. Arról azonban még az amerikai médiában is vita van, mikor kezdődhetett a nyomozás: ha Biden kijevi nyilatkozata után, akkor a történet ezen része nem releváns, ha előtte, meggyanúsítható azzal, hogy Sokin eltávolítását a Burisma elleni eljárás lezárásáért támogatta.

 

Trump és ügyvédje, Rudy Giuliani már többször utaltak az utóbbi forgatókönyvre, bizonyítékot azonban eddig nem nagyon mutattak fel. Ahol sántít a vád, az annak a ténye, hogy Biden messze nem egyetlenként kritizálta az ukránokat a korrupció ügyében. 2016 februárjában például az IMF is megfenyegette őket, hogy ha nem tesznek valamit, leálllítják a 40 milliárd dolláros mentőcsomag-programjukat.

 

Trump és Zelenszkij furcsa telefonhívása

 

Trump idén július 25-én beszélt telefonon Ukrajna új elnökével, Volodimir Zelenszkijjel. A Fehér Ház tegnap délután adta ki ennek a beszélgetésnek egy majdnem pontos leiratát. E szerint hosszan beszélgettek a további együttműködésről, és főképp a korrupcióról. Itt Trump külön kiemelte a Bideneket, és felvetette, hogy talán Joe Bident személyes érdekek is vezérelhették, mikor a főügyész menesztéséért kampányolt.

 

Ami viszont a beszélgetésben nem hangzott el, az 400 millió dollár Ukrajnának szánt katonai segély sorsa: minden jel arra mutat, hogy a hívás előtt legalább egy héttel az elnök befagyasztotta ezeknek a pénzeknek az átutalását. Ez felvet egy nagyon fontos kérdést: 

 

 

Zsarolhatta-e Trump ezzel Zelenszkijt, hogy az megindítsa Biden ellen a nyomozást?

 

Az ügy aktuálisabb része ebből a telefonhívásból indul. Augusztus közepén egy névtelen “whistleblower” (valaki, aki jelentést tesz egy általa észlelt etikátlan vagy törvényellenes cselekedetről) értesítette a titkosszolgálatok főfelügyelőjét, Martin Atkinsont egy esetről, melyet ő úgy jellemzett, hogy “komoly aggodalomra” ad okot. Jog szerint ezt a panaszt az irodának továbbítania kellett volna a felelős kongresszusi bizottságok felé, ők azonban nem tették meg. Egy hónappal később, miután a Washington Post megtudta, hogy az elnök beszélt Zelenszkijjel Bidenről, Atkinson végül mégis megosztja a bizottságokkal a panaszt létezését, de annak tartalmát nem közli (ezt tegnap végül megtette). Az ezt követő napokban lassan nyilvánosságra kerül a teljes beszélgetés tartalma.

 

A történet két eleme is felveti a jogszerűség kérdését. Aminek most valószínűleg kisebb szerep fog jutni, az a Fehér Ház ellenállása a panasz közzététele kapcsán. Elvileg Atkinsonnek kötelessége lett volna ennek tartalmát a bizottsági vezetők elé tárni, melynek képviselőházi elnökei demokraták, többségük ráadásul régóta kampányol az elnöki elleni vádemelés mellett (ilyenek Jerry Nadler, vagy a Trumpnál mostanra káromkodássá vált Adam Schiff). 

 

Aminek itt több szó juthat, az a telefonhívás maga. Az eset nagy vonalakban hasonlít az orosz-ügyhöz (főleg annak ikonikus pillanatához, a Trump Towerben történt találkozóhoz), néhány fontos ponton azonban eltér. Csakúgy, mint ott, itt is az történt, hogy Trumpnak célja volt terhelő bizonyítékot szerezni egy politikai vetélytársa ellen. Csakúgy, mint ott, ezúttal is egy külföldi hatalom segítségével tehette volna ezt meg. 

 

 

Ez a történet azonban más: egyrészt akkor az oroszok keresték meg Trumpot, míg most ő kérte fel Zelenszkijt. Másrészt  akkor még nem töltött be politikai hivatalt, míg ekkor már ő volt az Egyesült Államok elnöke.

 

Ezek nem apró részletek, nem egyértelmű azonban, hogy ez bármilyen szinten ki fog-e hatni az emberek, illetve a törvényhozók véleményére.

 

Nancy Pelosi a Rubicon partján

 

Nancy Pelosi demokrata házelnök eddig az óvatosabb szárnyba tartozott pártján belül az impeachment kapcsán. Míg egyre több demokrata képviselő vált az elnök elleni eljárás beindításának támogatójává, ő folyamatosan próbálta csitítani a kedélyeket, félve a közvélemény reakciójától. 

 

Tegnapelőtt este azonban olyat tett, amire ilyen hamar senki sem számított: bejelentette, hogy beindítják az vádemelési eljárást az ügyben, Pelosi utasította az érintett bizottságok elnökeit, hogy kezdjék meg az ügyben a nyomozást, ami valójában annyit tesz: kezdjék el felépíteni a vádat.

Képtalálatok a következőre: nancy pelosi impeachment

Nancy Pelosi bejelenti, hogy megindítják a vádemelési eljárást (legalábbis annak előkészítését) (forrás: The New York Times)

Ez elsőre óriási hírnek tűnik, valójában azonban nem sokban különbözik a jelenlegi helyzettől egyelőre: a képviselőház különböző bizottságai már hosszú ideje nyomoznak az elnök ellen, különböző ügyekben. Ez az eset azonban mégis új fejezetet nyit, mert Pelosi nélkül eddig nem volt reális a vádemelési eljárás beindítása.

 

 

Ettől függetlenül bár minden médium azt hozta hírként, hogy beindult az eljárás, valójában ahhoz a képviselőház többségének támogatása kell, az erről szóló szavazásról pedig még szó sincs. Pelosi nem kelt át a Rubiconon, csak azt mondta, ha a vízjárás alkalmas az átkelésre, meg fogja tenni.

 

Azt pedig, hogy mit fog erről gondolni a közvélemény, még nehéz megtippelni. Egyrészt az orosz-ügyben tényleg sosem volt meg a társadalmi támogatottsága a vádemelésnek, így nem lehet tudni, ezúttal más-e a helyzet. Másrészt egyelőre még messze nem tudunk minden részletet, a hívás leirata még csak most jött ki, a média, a politikusok, és a közvélemény is azon van még, hogy összerakja a történet elemeit.

 

Fotó: Reuters 

Kövesd a Kapitóliumot Facebookon is, hogy ne maradj le a posztokról, illetve további gyorselemzésekről. 

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kapitoliumblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5015172544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2019.09.27. 02:57:32

Nem lesz vádemelés, van az a pénz, hatalom, érdekek szövetsége.

gabors 2019.09.27. 05:12:21

Szerintem ez nem csak hogy nem fog mukodni (marmint eltavolitani ezt a barmot) hanem meg konnyen az ujravalasztasat is jelentheti ... (vagy megkonnyiti) ... a republikanusok eddig sem az oszintesege, tisztakezusege, hite, stb miatt szavazott ra nekik sokkal fontosabb az ultra konzervativ cel pl abortusz white power, migransellenesseg

ezeket ez nem fogja eltantoritani hogy 7-2 legyen a legfelsobb birosag porno sztarok sem szamitottak...

viszont a kozepen levo viszonylag moderaltabbaknak egyre inkabb lesz hanyingere az egesztol es el sem mennek majd szavazni ezzel siman megint nyer eleg allamot Trump .. hiaba lesz a partokon meg nagyobb az aktivitas es megjobban megverik Trumpot akar 6 millio tobblet szavazatuk is lehet. De a kis mereg piros allamokat ezzel nem lehet megnyerni sot meg a rozsaszinueket sem lehet megforditani ...

ebbol Trump 2.0 lesz

Wildhunt 2019.09.27. 16:15:54

Hülye Trump azt hitte, neki is szabad amit a demokratáknak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.27. 16:37:12

@gabors:

Erre ráhibáztál, troll.

Vaklóban, a liberók Trump-gyűlölete kezd kontraproduktív lenni, csak képtelenek észrevenni magukat.

Minden ilyen ügy segíti Trump kampányát.

Gleccsertetű 2019.09.27. 18:29:22

Hajrá Trump! Havonta próbálnak a libsik kitalálni valamit ellene, de mindig beégnek.

morph on deer 2019.09.27. 20:10:35

@MAXVAL bircaman közíró:
Hát én nem hiszem, hogy ezt most olyan könnyen lenyelik a szavazók.
Ugyanis vettem a fáradságot és elolvastam a telefonbeszélgetés leiratát, abban pedig egészen konkrét dolgok is elhangzanak, pl arra nézve, hogy olyan főügyészt nevezzen ki az ukrán elnök, aki a Trump érdekeinek megfelelően fogja majd végezni a vizsgálatot az ügyben, és hogy majd Giuliani elmondja a részleteket, stb. Még sajnálkozását is kifejezte, hogy a korábbi főügyésznek mennie kellett, - amúgy korrupció miatt - pedig az milyen jól képviselte az érdekeit!

Szóval van ott bőven olyasmi, amit azért egy patrióta amerikai már nyugodtan zokon vehet. Amúgy itt van a link, lehet olvasgatni, csak négy oldal:

www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2019/09/Unclassified09.2019.pdf

Mickey Pearce 2019.09.27. 21:16:00

@morph on deer:
Én nem tudom hogy mit nyelnek le egyes szavazók, de hogy a Bidenek nyakig benne lehetnek mindenféle korrupciós ügyben, az elég valószinű és hogy ezt jó lenne kivizsgálni és nem majd akkor szarakodni ezzel amikor majd esetleg már a Biden lesz az USA elnöke. Lehet hogy agyhalott demokratáknál cool amikor egy ország elnökét állandóan vizsgálják és szivatják mindenféle baromság miatt, de a harmadik világbeli országok ezt úgy reagálják le hogy egyszerűen nem veszik komolyan az ilyen vezetőket és bohóckodásnak látják azt ami ott folyik, a gyengeség jele, zero tekintély. Ez nyilván nagyon káros az USA (és a demokrácia) számára.

Egy hete írta egy barátom valahonnan az EU keleti határain kívülről:

"Képzeld, azt mondjàk EU diplomatàk, h porosenkó haverod egy korrupt szar volt aki a moldàv oligarchákkal közösen csalt àfàt, vàmot és csempészett kamionszàm cigarettàt, ellopta az uniós pénzeket és az amcsik és ruszkik közösen nyírtàk ki mert mindenkinek elege volt belőle."

Na most ez a Porosenko ugye USA állampolgár is volt és az akkori USA hatalom (vagyis az Obama-Biden kormányzat) bábjaként került a poziciójába ( + Soros :))) ) És ő volt az aki majd letöri a korrupciót. Hahaha... Mint mikor a teljesen korrupt Basescu elnököt védte az EU mert hogy rá volt ragasztva egy címke hogy ő az antikorrupciós elnök. Elképesztő. Valahogy meg kellene érteni hogy egy ilyen környezetben nincsen olyan hogy valaki fontos poziciót tölt be és nem totálisan korrupt szar gazember.
Sajnos a világ sokkal sötétebb mint amilyennek látszik vagy amit szeretnénk elhinni

morph on deer 2019.09.27. 22:17:08

@Mickey Pearce:
“és hogy ezt jó lenne kivizsgálni “

Ez így igaz, csak nem mindegy, hogy hogyan. Szerintem.
Mert ez most úgy néz ki, hogy Trump hosszas smúzolások után előrukkolt a kérésével, miszerint olyan főügyész legyen már Ukrajnában, aki a neki tetsző módon vizsgál másik amerikai állampolgárokat, szóval ez azért elég gáz.

De majd kardélre hányják egymást, attól nem félek, hogy nem...

Mickey Pearce 2019.09.27. 23:17:08

@morph on deer:
Hát igen, ez demokráciában elég hülyén hangzik. De arrafele ez nyilván így működik. Vagy olyan főügyész lesz amelyik jól kivizsgálja, vagy olyan amelyik a Bidenék zsebében lesz :))) Ez is olyan mint a Codruta-Kövesi, az se egyformán vizsgált mindenkit. Egyeztetett a SRI-vel is meg a CIA-val is hogy egyes esetekben hogyan is járjon el. Na az is gáz, aztán ebból lesz EU föügyész akit nyilván majd mindkét szervezet zsarolhat a múltjával :(((

gabors 2019.09.28. 07:52:50

@morph on deer: "Hát én nem hiszem, hogy ezt most olyan könnyen lenyelik a szavazók.
Ugyanis vettem a fáradságot és elolvastam a telefonbeszélgetés leiratát, "

Te igen meg en is elolvastam de mint mar irtam a Trump szavazok nem hogy nem olvassak el hanem meg azt sem hiszik el hogy ilyen van ha nezed a Fox News lathatod hogy ilyen nincs is... es Trump is megmondta hogy a szemuknek meg a fuleknek ne higyjenek csak neki (marmint Trumpnak aki mar tobbszor kijelentette hogy bizony a telefon beszelgetes tokeletes sot meg annal jobb volt)

gabors 2019.09.28. 07:56:02

@Mickey Pearce: "de hogy a Bidenek nyakig benne lehetnek mindenféle korrupciós ügyben, az elég valószinű"

ezt mibolvontad le FoxNews-bol ??? erre egyelore semmilyen bizonyitek nincs sot az Ukran ugyesz is azt mondta tegnap a Hunter semmilyen ukran torvenyt nem szegett meg (persze mint tudjuk ettol meg lehet korrupcio ez teljesen mindennapi kelet EU-s es balkani orszagokban)

apro_marosan_petergabor 2019.09.28. 08:07:44

Rém egyszerü.
A leváltott establishment minden foga kihullott. Ráadásul Trump egy kicsit felforrositotta a talajt eg ykulcsfigurájuk alatt, amely azért további moslékot zuhantatott volna a "demokraták" nyakába. Ezért kínjukban - ugye a kigyó ha farkára lépnek vissza próbál tekeredni ls marni a rálépő lábra - elindították az eljárást.
De a vadász csizmában van.

putris72 2019.09.28. 10:12:13

@morph on deer: Nem is tudtam,hogy a CIA simán lehallgatja az elnököt? Aztán egy ismeretlen CAI tiszt nyilvánosságra hozza,hogy állítólag mit mondott! A korrupt Ukrajna korruptabb lett mint valaha! Szélsőségesebb lett mint valaha. Demokraták! Clinton család ügyei! Semmi nem lett belőlük,pedig ott nem állítólag történtek a dolgok! A demokraták ugyanazt csinálják mint itthon a ballibek! Mivel egyre kevésbé van esélyük a győzelemre,hazudni kell mindenről minden fórumon!

Mickey Pearce 2019.09.28. 11:56:44

@gabors: Nem kell primitívkedni, nem nézek Fox Newst. Viszont ismerem az ilyen Ukrajna szerű országok működését. Kicsit gondolkodjál: Obama megbizza öreg Bident hogy "intézze" Ukrajnát. Fiatal Biden milyen hozzáadott értéket tud vinni abba a cégbe ahol igazgatósági tag lett??? (Vagy Schröder a kancellársága után egyből a Gazpromba a hazaáruláson kívül??). A nyugati politikusok pont olyan korruptak mint a keletiek, ahogy olyan rendszerbe kerülnek ahol ezt megtehetik, azonnal kivirágoznak :(
Ezek mind olyan korrupt és kártékony gazemeberek hogy felakasztanám az összeset. Az ilyenek miatt van pl 2 millió ukrán menekült Lengyelországban vagy az iraki és szíriai menekültek milliói mindenfelé. Lerombolnak országokat és társadalmakat csak még egy pár millió USD-t lenyulhassanak innen onnan. Rohadna meg az összes (igen a híres usákokról meg a nagypofájú nyugati politikusokról beszélek akik vért hugyoznak hogy valahol már ők is lophassanak valamit)

A 90-es évek elején pl Ausztriában úgy változatták meg az adótörvényeket hogy a volt szocialista országokban fizetett kenőpénzeket (amiről nyilván nem volt semmilyen bizonylat) le lehetett könyvelni költségként és elszámolni az adóval szemben, hogy ebből hányan gazdagodtak meg nem tudom. És akkor az ilyenek ugatnak hogy korrupció, jogállamiság, fasizmus... Egy trágyadomb az egész

gabors 2019.09.28. 16:37:10

@putris72: "Clinton család ügyei! Semmi nem lett belőlük,pedig ott nem állítólag történtek a dolgok!

a Clinton csalad ugyeit evekig (sokkal tovabb mint a Muller ) vizsgalta nem is egy ugyesz pl Star. Frisk es masok is.. a vege az lett az egeszbol hogy mivel letagadta hogy mit csinalt a monikaval impechment lett ... ebbol sok szaz oldalas jelentes is keszult nyilvanos is volt.

Eleg vilagos volt pl Frisk esete persze a ma napig sokan hiszik hogy Hillary sajat kezuleg lotte le Fostert sot 2016 meg azt is elhittek hogy a Clintoni libsi kabal gyerekkereskedelmi halozatot mukodtet egy pizza etterem hatso szobajaban es abben a

viszont az hogy pl Turmp egesz karrierje egy csalas (hazugsag) sorozat az csak megint libsi propaganda ... Ivanka-nak a kinaiak tok veletlenul Trump elnokke valaszatasa utan hirtelen 16 vedjegyet adnak, persze lehet az jart azert hogy a ZTE-et megsem rogyasztotta meg .... lehet van telefon hivas ahol pont ezt emiliti meg Trump persze minden nyomas gyakorlas nelkul .....

Az hogy az USA elnoke a sajat csaladi vallakozasat nyomja a G7-en megint csak libsi propaganda .... ez amugy tok termeszetes foleg a balkani teruleteken hiszen addig kell meggazdagodni amik hatalmon vagyunk

gabors 2019.09.28. 16:49:42

@Mickey Pearce: "Fiatal Biden milyen hozzáadott értéket tud vinni abba a cégbe ahol igazgatósági tag lett??? (Vagy Schröder a kancellársága után egyből a Gazpromba a hazaáruláson kívül??). "

KB olyat mint Torgyan unokahuga a MALEV-nel vagy Rachel a NER-es allami divat intezetben ...

Sajnos egyik sem torvenyellenes

Amugy altalanossagban egyetertek azzal amit irsz a hatalom korrumppal .... viszont azzal hogy mindenkit minden oldalon mindig mar nem.

Mickey Pearce 2019.09.28. 18:22:33

@gabors: Erre a 20. század egyik legnagyobb gondolkodóját tudnám idézni: "Nincsen ártatlan ember, csak nem eléggé kivizsgált eset" :)
Magyarul ezekben az esetekben valahol nyilván megjelennek törvénytelenségek, hatalommal/befolyással való visszaélés, a korrupció különböző formái, stb. Ahhoz hogy megtalálják a törvénytelenséget, jól meg kell kapargatni a felszínt. Na ezt szerette volna a Trump elérni az adott ügyben, ahogy az ő ügyeit is nagy szenvedéllyel vizsgálja az őt gyűlölő fél világ.

Mickey Pearce 2019.09.28. 18:33:57

@gabors: Az megvan hogy Trumpnak már 10 milliárd USD vagyona volt mikor elnökké választották? Vagy ez kimaradt a kizárólag filantrópiából meggazdagodott Soros NGO hálózata által kiadott agymosó propaganda füzetekből amikből tájékozódni látszol??

gabors 2019.09.29. 06:53:08

@Mickey Pearce: "@gabors: Az megvan hogy Trumpnak már 10 milliárd USD vagyona volt mikor elnökké választották?"

ez egy mitosz csak ha jobban megneznek a Trump-nak talan soha nem volt meg 1 millard vagyona sem, de nagyon valoszinu hogy tobb adossaga van mint vagyona es ez igy volt kb 3x amikor a csodot valasztotta mint uzletember ... eljatszva masok penzet sajat szemlyes vagyon valoszinuleg annek toredeke sincs mint amit mond a sajat volt emberei is ezt mondjak most mar szinte minden uzlete penzt veszitett a kaszinok a hires hotelek mind ... mibol lenne szerinted 10 milliard dollarja ez is pont akkor hazugasg mint az egesz karrirje... mit gondolsz miert kovetnek el mindent hogy az adobevallasai ne keruljenek elo...

ami meg elokerult az igencsak nem azt mutatta hogy

sokan keverik hogy mennyi epuleten van rajta a neve azok talan ernek 10 milliardot csakhogy azok nincsenek a Trump szemelyes vagy a cege tulajdonaban azokat csak menedzselik pl a hires Trump tower abbol nehany lakas az ove csak a tobbi masok tulajdona ... mar eleve hitelbol epult az egesz ...

Elobb utobb ki fog derulni hogy szemelyes vagyona most kevesebb mint amit az apja rahagyott ..

2019.09.29. 07:28:14

@gabors: Már megint részeg vagy te hazátlan takonygerincű hulladék, szilágyi gabika?

Mickey Pearce 2019.09.29. 09:59:13

@gabors: A Trump vagyon majd egyszer kiderül. Az adósságot sokszor nem veszik figyelembe a Forbes listáknál is mert vagy jól el van rejtve vagy mert az azt készítő ujságírók idióták (az utóbbi kézenfekvő hoyg Rejtő Jenőt idézzem) A Maxwell sajtóbirodalom tulajdonosa is ismert milliárdos volt amig egy szép napon a jachtjáról beugrott a tengerbe és kiderült hogy annyira negatívan volt hogy már a saját cégei nyugdíjalapjait is kifosztotta.
Mindenesetre ha ugyanezeket csinálná de balliberálisként akkor az egész balliberális világsajtó maffia nem állandóan a haja miatt alázná és gyártaná róla a fake newst hanem folyamatosan a faszát szopná hogy milyen nagyszerű és ha még egy kibaszott idióta nigger is lenne mint a Maki, akkor biztosan még Nobel békedijat is kapott volna

A politika általános romlottságáról meg itt van egy cikk a szomszédos überfasza Ausztriáról, próbáld értő szemmel és ideológiamentesen olvasni:

index.hu/kulfold/2019/09/29/kurz_hofer_ovp_spo_fpo_ausztria_osztrak_valasztas_koalicio/

Amik nincsenek benne: a 2017-es választási kampányban a szocik kampánytanácsadója kezdett egy lejárató kampányt a Kurz ellen hogy ő egy zsidó (most ezt próbáld vizualizálni :))) )
Aztán ott van a hivatalban levő elnök, aki durva választási csalással lett elnök. A választás 2. fordulójában kevesebb szavazattal nyert mint ahány rá leadott hamis szavazatot találtak!!! Ezt az alkotmánybíróság úgy oldotta meg, hogy megsemmisítette a választást és új szavazásra utasított. Ezt elhúzták egy fél évvel azzal az elképesztő hazugsággal hogy ennyi időbe telik amig elég biztonságos botítékot nyomtatnak... Közben osztották az állampolgárságot a migráncsoknak ezerrel és ment az összpárti agymosó kampány hogy nehogy már fasiszta elnöke legyen megint Ausztriának (merthogy a Hofer volt az ellenfél, aki egyértelműen népszerűbb volt a van Ballen elmebeteg "zöld professzornál") Aztán ezután a 9 tartományból még mindíg ötben a Hofer nyert, de bécsi migránskolónia hozta Bécset és így az országot a debil baromnak (aki később javasolta pl hogy minden osztrák nő hordjon fejkendőt szolidaritásból a muszlim nőkkel, ez a szellemi szintje)

gabors 2019.10.01. 04:01:43

@Mickey Pearce: erdekes de meg igy is nagyon keveset tudok az osztrak szarkeveresrol igy nem is akarok hozzaszolni ehhez ...

csak kerdezem azt amit te belinkelsz miert kellene jobban elhinnie barkinek is ... mint barmi mast ?

azert az ilyesmik miatt "balliberális világsajtó maffia" vannak kis fenntartasaim Breitbart mervado ?

gabors 2019.10.01. 04:07:45

@A libbantakat lelövik ugye?:

favago ez most akkor mi akar lenni ? itt is belhanysz egy blogba csak mert ide irtam valamit ? persze masik nick-el amit eddig csak 15x hasznaltal ?

itt egy masik ez is te vagy .... blog.hu/user/1473980

csak ne vagj ki minden fat (ha lehet)

Mickey Pearce 2019.10.01. 05:10:19

@gabors: Miért lenne a Breitbart mérvadó?
Én azt tartom döbbenetesnek hogy a magukat felsőbbrendű ész birtokosának tartó balliberális idióták milyen fenntartások nélkül szopják be a saját oldali sajtó összes pofátlan hazudozását és manipulálását, miközben kb debilnek meg szaros gumicsizmás parasztnak gondolják a velük egyet nem értőket, akiket megvezet az ellenoldani sajtó és propaganda. Annyira szánalmas. Azért megfigyelhetnéd hogy mintha egy láthatatlan karmester vezényelne, olyan egyszerre esnek neki az adott gyűlölt célszemélyeknek a különböző
országok "mértékadó" balliberális médiumai és jelennek meg ugyanazok a lejárató egyébként teljesen lényegtelen dolgok vagy kitalált történetek. Biztosan véletlen :)))

gabors 2019.10.02. 02:56:51

@A libbantakat lelövik ugye?:

most akkor meg kellene ijednem annyire hogy sehova sem irjak semmit ?

viccelsz ugye ?

ahogy mondod csak rugdalodzni tudsz mint egy ovodas ...

nem gond nem zavar nekem semmi takargatni valom nincs te vagy az aki tucatnyi nickkel operalva rugdalodzol ossze vissza

gabors 2019.10.02. 03:02:06

@Mickey Pearce: "fenntartások nélkül szopják be a saját oldali sajtó összes pofátlan hazudozását és manipulálását, miközben kb debilnek meg szaros gumicsizmás parasztnak gondolják a velük egyet nem értőket, " te biztos kivetel vagy a sajat oldaladdal ...... vagy nem :-)))

gabors 2019.10.02. 03:58:03

a poszthoz megint ...

ugy tunik bar meg eleg korai a dolog mintha Latabar mondana hogy valami van .... valami van de nem az igazi :-)

gabors 2019.10.03. 01:53:18

@A libbantakat lelövik ugye?: azt eszrevetted hogy ez egy USA-rol szolo blog ? Sajnalom hogy miattam ilyeneket irsz egy amugy erdekes es jo blogba.

A stilusod romlik amugy .. nem tudnal kicsit jobban kiosztani mar nagyon hianyzik amugy. Ja keress meg mert irtam tobb mas bologin is.

2019.10.03. 19:18:49

@gabors:

Remélem megbocsájtja a bloggazda, ha hazai vizekre terelem a beszélgetést.

Szóval Gábor. Próbáljunk meg normális ember módjára értekezni, Szerintem menni fog.

Régóta nem élsz itthon, hanem az USA-ban.
A kérdésem. Nem tudom milyen az USA közigazgatási felosztása, de teszek egy kísérletet.

Tegyük föl, hogy az egyik megye vezetője egy állam kormányzója akar lenni.

(talán ez megfelelő hasonlat arra, hogy Karácsony Gergely, Zugló polgármestere Főpolgármester akar lenni)

Erről a megyei vezetőről kiderül egy titokban készített hangfelvételből (na meg az eddigi tevékenységéből), hogy kerüli a konfrontációt, zsarolható, megfélemlíthető, gyenge kezű, hogy tudja,az őt támogatőóerők szétlopják a megyét, hogy eltüntetik a rájuk veszélyes embereket, vagyis, hogy egy maffia működik mögötte.....akkor az ilyen megyei vezető milyen eséllyel pályázna a kormányzói székre? Sőt. Egyáltalán el tudna/merne-é indulni?

Mert Karácsony esetében most erről van szó.
Ha nálatok az USA-ban egy elnököt meg lehet esetleg buktatni egy telefonbeszélgetés alapján, akkor miért volna jő döntés az, ha Budapest élére ilyen Főpolgármester kerülne?

gabors 2019.10.03. 19:30:37

@quercuserdész: ugyes, nagyon ugyes, de gondolom hallottal mar Nixon-rol ...

a valasz persze, hogy egy telefonhival alkalmas (lehet) egy megvalasztott politikus megbuktatasara sot borton is lehet ilyenert kapni az USA-ban (a balkani pajtas blogojevic el tudna meselni) DE NEM ELORE, nem lehet megbuktatni valakit egy poziciobol addig amig meg sem valasztottak?

ez persze csak egy egyszeru valasz ...

gabors 2019.10.03. 19:42:34

@quercuserdész: " vagyis, hogy egy maffia működik mögötte....." ez miota kizaro ok Mo-on barki eseteben ? miert akarnal emiatt barkit is kizarni mikor a vezto part maga egy maffia most mar a masodik fidesz kepviselot vadoltak meg (korabban sem volt ez gond az MDF SZDSZ MSZP FKGP parlamenti kepvisolok kozott is volt nem egy nem ketto maffia fonok )

ez ennyire nem nyilvanvalo az USA-ban de pl a Kennedy csalad egyertelmuen kotheto pl az alkohol tilalom alatt kialakult "maffia" hoz mint a Kanadan mint a Karibb tersegen keresztuli szesz csempeszessel ... ebbol lett a mar viszonyalg gazdag Kennedy-ekbol NAGYON gazdag Kennedy-ek ... biztos van hasonlo kotodes a texasi politikaban is ahonnan a Bush-ek jottek es NEM KERDES hogy Trump (papa es a fiu) is a new yorki maffia-val eleg kozeli kapcsolatot tartott fent es nem keveset profitalt ebbol ... Obama-rol hasonlot meg nem nagyon lehet tudni de a feketeket ilyesmi nem nagyon vettek bele

gabors 2019.10.03. 20:01:03

@quercuserdész: "Viszont ha jól tudom, amikor a Clinton klán megérkezett a Fehér Házba, akkor az a mondás járta: megjöttek a korrupt déliek."

ezt igy nem tudom mennyire all meg mert Arkansas ugy kb a kozepen van sem nem del sem nem eszak, persze a Mason/Dixon line alapjan igen deliek ,,,,,,,,,,,, azonkivul pl Hillary Illinois-bol Bill Georgtown-ban tanult utanna Oxford (UK) (nem igazan a kemeny deli) Hillary meg Wellesly es Yale egyik sem igazan del ... de ki tudja lehet neked van igazad

nem tudom te mit honnan tudsz de a fentiek a tenyek ettol fuggelenul nekem semmi okom es nem is akarom a clintonekat barmi/barkivel szemben megvedeni de ugy tunik neked valami eloiteleteid vannak (mint persze mindenkinek) ami nem gond csak jo tudni ....

gabors 2019.10.03. 22:34:02

@quercuserdész: "És ha már Sanders. Érdekes dolgokat látok innen a távolból a demokraták háza táján. Sanders, Warren csupa olyan dolgokat mond, amik zene füleimnek.

Csak ne lennének emellett izig vérig liberálisok."

de amit mind Sanders vagy Warren tamogat CSAK liberalis lehet ... egyebketn tiszta mas szocialista mar nem lehetne ... (ja de nemzeti szocialista de ezt gondolom te sem komalnad .... .vagy igen)

gabors 2019.10.03. 22:56:52

@quercuserdész: " Érdekes dolgokat látok innen a távolból a demokraták háza táján. Sanders, Warren csupa olyan dolgokat mond, amik zene füleimnek."

sok olyan dolog van amivel en is egyetertek de sok amivel nem majd ha megirod igy civilizaltan hogy melyik reszevel ertesz egyet ... (persze digger szavaival elve ugy hogy masok faszat csovanyozod .... ) en is megiriom talan hogy mi az ami szerintem nem jo ... mert valoban nagyon sok jo dolog van abban amit az eszaki orszagok az ottani szocializmus neveben csinaltak vagy meg mindig csinalnak ... csak szolok hogy az usa-ban szocialis juttatasok nem igazan vannak ezert en sem jutottam meg semmihez (nem mintha szuksegem lett volna erre)

gabors 2019.10.04. 07:52:29

ugy tunik a cim egyre jobban megall.....

ez lehet atszakitott valamit ... ami tegnap kiderult az alapjan ez potencialisan sokkal rosszab mint amit eddig Muller mondott a jelenteseben

hogy ebbol mi lesz nehez megjosolni impeachment szinte biztos de hogy azutan ...???

gabors 2019.10.11. 02:17:00

ez egyre jobb mar letartoztasban is vannak ukrajnaval kapcsolatos maffiozok .... trump-al fiaval guilianival selfizo ukran maffiozok ...

lesz ebbol valami

2019.10.11. 18:31:57

@gabors:

Neked, mint vezérliberósnak ugye eszedbe sem jut, hogy egy a bandádnak nem tetsző elnököt demokratikus választáson váltsatok le. Mert gondolom úgy nem menne.
Aztán meg vagytok sértődve, ha tisztességes emberek leköpnek benneteket.

2019.10.11. 18:34:46

@gabors:

És egy kérdés öreg.

Neked tényleg nincs jobb dolgod, mit a határátkelő nevű liberofasiszta hulladékblogon nyomni a hülye dumát?
Te tényleg nem szégyenled azt, ami ott folyik? Te vezérliberós létedre tényleg nem szégyenled, hogy olyan blogon kommentelsz, amely lábbal tiporja a szólásszabadságot?

gabors 2019.10.15. 05:21:48

@apro_marosan_petergabor: "A leváltott establishment minden foga kihullott. " de szerencsere maradt eleg foga a republikanusoknak is akik ugy tunik (mint Nixon eseten) kezdik a sajat boruket is felteni ... ugy tunik eleg sok fog maradt azert ott ...

csak van itt olyan is hogy Constitution ...

de meglatjuk ... ahogy NIxont=t is ujravalasztottak akar ez sem fogja Turmpot megmenteni ... kerdes hogy lesz -e valaki aki hajlando lesz elnoki kegyelmet adni neki ... kozel sem biztos ... es szarugy bortonben meghalni

apro_marosan_petergabor 2019.10.15. 16:30:32

Az SZDSZ mindig is vágypolitizálást csinált, ezért süllyedtek le az 5% tájékára (függetleneül attől, hogy mindig lehet találni néhány önálló politikai gondolkodásra képtelen, vagy deviáns embert akikkel neémi majomtetés után fel lehet egy új SZDSZ-t tölteni - Momentum, DK stb.)
No, hát Trump a börtönben, az is a vágypolitizálás kategória - SZDSZ módra...

gabors 2019.10.17. 05:37:58

@apro_marosan_petergabor: " hát Trump a börtönben, az is a vágypolitizálás kategória "

kampany fonoke bortonben. maganugyvedje bortonben nemzeti biztonsai tanacsadoja megy a bortonbe, masodik maganyugyvedja a "mayor" ugy tunik hogy megy a bortonbe ... nem teljesen lehetetlen hogy koveti oket de ha O maga nem is (lasd NIxon eseten,) sokna a kabinetjebol erre is szamithatnak attol is fugg persze mikor esik mar naluk is le a tantusz ...

ma peldaul 3 elegge fontos szenator volt nem is kicsit kritikus ... es ez a szam csak novekedni fog ... de majd meglatjuk mar csak 383-at kell neked is csak aludnod hogy meg tudjad (velem egyutt) hogy ki a kovetkezo elnoke az USA-nak :-)

gabors 2019.10.22. 02:18:46

Sajnos nem az USA legjobb resortjaban lesz a kovetkezo G-7 !!! Pedig milyen jo kepek lettek volna a vilag vezeto gazdasaginak a fejei a Trump Hotelban !!! (mert ennel nincs jobb hely az egesz USA-ban mondta az elnok)

gabors 2019.11.03. 16:24:08

ugy tunik ez az ukrajna "ugy" nem tunik el ... hanem mint a rak egyre tobb attet keletkezik ....

sot tegnapi hirek szerint ez mar a kampany alatt belejuk egett ....

talan Trump tenyleg tortenelmet fog irni mint az elso eltavolitott elnok (ilyen meg nem volt) :-))

gabors 2019.11.03. 18:18:41

Szegény, szerencsétlen zsírbuzik, rendesen be vagytok szarva tőlem a fosblogon.

teljesen :-) mindenki toled retteg ..... persze en csak a sajat nevemben beszelek azt sem tudom milyen melyre assama bunkert majd szolok a baratodnak o szaki ebben ....
süti beállítások módosítása