Kapitólium

Amerikai politika blog

Egy történelemformáló pisztolypárbaj

2019. július 29. 16:58 - sziga96

Alexander Hamilton, Aaron Burr és a föderalisták drámai halála

psx_20190729_165630.jpg

Minden hétfőn egy újabb érdekes történettel szeretnék jelentkezni az amerikai politika történetéből, és ez most sincs másképp. Ebben a cikkben Aaron Burr alelnök és Alexander Hamilton, volt pénzügyminiszter párbajáról fogok beszélni, melynek hatásai sokak szerint messzemenőkig meghatározták, hogy a fiatal nemzet milyen irányba indult el.

 

A 19. század első felében még nem minősültek avíttosnak a pisztolypárbajok. Európa egyes részein még a század közepén sem voltak ritkák az ilyen összecsapások, gondoljunk például Puskinra, aki egy ilyenben lelte halálát. De az Egyesült Államokban sem volt példátlan: 1806-ban például a későbbi elnök, Andrew Jackson egy ilyen párbajban oltotta ki egyik haragosának életét. Az északi államokban viszont ekkor már betiltották a vitarendezés ezen formáját, így ezek az “affair of honorök” (magyarul leginkább talán “becsületbeli ügyek”) általában még az első pisztolydördülés előtt, szóbeli kiegyezéssel kerültek elrendezésre. Nem így történt azonban azon a júliusi hajnalon 1804-ben, New Jersey államában.

 

Burr és Hamilton mindketten oroszlánrészt vállaltak az új nemzet születésében. Előbbi több évig harcolt a függetlenségi háborúban, egy időben George Washington oldalán is, míg utóbbi katonai szolgálatai mellett tagja volt az alkotmányozó gyűlésnek is, melyen elfogadták a máig hatályban lévő alkotmányt. Hamilton sok ponton nem értett egyet a végleges dokumentummal, és egyéb kritikusokkal elkezdte szervezni a Föderalista Pártot. Burr ezzel szemben lojális maradt a jeffersoni, demokrata-republikánus szárnyhoz, ami az első törést okozta köztük. Kettejük ügye akkor vált személyessé, amikor utóbbi 1791-ben elnyerte az egyik New York-i szenátori széket Hamilton apósától. 

 

1800-ban a demokrata-republikánusok nyerték a választást, ami részben annak köszönhető, hogy Burr közzétett egy bizalmas dokumentumot, melyben Hamilton párttársát, John Adams elnököt kritizálta. Bár a győztes párt nyilvánvaló szándéka volt, hogy Thomas Jefferson legyen az elnök, és Burr az alelnök, az alkotmány ekkor még nem rögzítette, hogy a győztes páros melyik tagja kapja mely hivatalg, így a képviselőháznak kellett eldöntenie, hogy kettejük közül ki vezesse az országot. A föderalisták egy része utóbbit akarta megszavazni, így felmerült annak a lehetősége, hogy feje tetejére álljon az eredeti terv. Hamilton azonban Jeffersont “kisebbik rossznak” tartotta az általa opportunistának tartott Burr-rel szemben, így részben az ő közbenjárásáraval sikerült megoldani a patthelyzetet, és távol tartani a hatalomtól az általa rosszabbnak vélt opciót. 

 

Részben a megválasztásuk körüli feszültség miatt is, az elnök és az alelnök egyre jobban eltávolodtak egymástól, 1804-ben pedig Jefferson már George Clintonnel indult újra. A kiszorított Burr ezután a New York-i kormányzóságért indult el, a Hamilton által vezetett lejáratókampány miatt végül ezt is elvesztette. A legyőzött jelölt ezt követően hívta ki párbajra politikai riválisát, melyre Weehawkenben, New Jersey államban került sor, bizonyos leírások szerint ugyanott, ahol Philip Hamilton három évvel korábban életét vesztette egy párbajban, apja becsületét védve.

 

aaron-burr-alexander-hamilton-duel.jpg

A párbaj (forrás: Getty)

A leírások egységesen azt mondják, hogy Hamilton lőtt először, azonban nem talált. A volt pénzügyminiszter párbajsegédje azt állítja, szándékosan tévesztett, mert nem értett egyet az ilyesfajta vitarendezéssel (ami érthető lenne, hisz így vesztette el első fiát). Ellenfele párbajsegédje szerint viszont egyszerűen rosszul célzott. Burr ezzel szemben nem hibázott: a golyó hasba találta Hamiltont, aki bő egy nappal később belehalt a sérülésbe.

 

Mivel a párbajozás északon nem volt legális, Burrt emberöléssel vádolták, és bár ebben az ügyben sosem indult ellene eljárás, az ügy hatalmas nyomot hagyott hírnevén. Pár évvel később hazaárulás vádjával került bíróság elé (egy másik esettel kapcsolatban), melyet bár dobtak, a poltikába sosem tért vissza. Hamilton halála óriási csapás volt a föderalisták számára, akik részben emiatt, részben más okokból kifolyólag, sosem tudtak talpra állni, 1828-ra pedig teljesen megszűnt létezni. Megmaradt képviselőikre hosszas útkeresés várt, ami a Republikánus Párt 1854-ös megszületésével zárult le. Hamilton jelentőségét sosem vitatták a történészek, 2015-ben pedig popkulturális ikonná vált az életét feldolgozó, Broadway-jen futó hiphop musical nyomán.

 

Update: A cikkben a "second" (e változatban "párbajsegéd") és az "affair of honor" (e változatban "becsületbeli ügy")  szavak hibás fordításait a szerző javította. 

 

Kövesd a Kapitóliumot Facebookon is, hogy ne maradj le a posztokról, illetve további gyorselemzésekről. 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kapitoliumblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7514985472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acycloren 2019.07.30. 08:47:11

Már csak magyarul kellene megtanulni helyesen írni.

SQL 2019.07.30. 09:40:54

Aztarohadt. Becsületbeli affér. Másodikja. Index címlapon.

SQL 2019.07.30. 09:43:44

Es még örüljünk hogy "másodikja", nem pedig "másodperce" lett a fordítás. Nem térek magamhoz.

chrisred 2019.07.30. 09:48:20

@chrisred: Ja, látom, a téma harmadikja lettem.

sziga96 2019.07.30. 11:19:31

Mindkét fordítást javítottam. A "második" szó magyar megfelelőjére különböző eredményeket találtam (angolul "second"), az "affair" esetében pedig úgy éreztem, az "affér" szó jobban visszaadja az eredeti jelentéstartamot, mint az "ügy" "eset". Ettől függetlenül mivel mindkét esetben láthatóan én tévedtem, mindkettőt cseréltem.

Veszett Hörcsög 2019.07.30. 11:28:40

Ha segíthetek:
A "second" magyarul "párbajsegéd". Nem "segédje a párbajban".
*new yorki helyett pedig New York-i a helyes.
Az "affér" magyarul e kontextusban "becsületbeli ügy", mint az ismert regény/film (már ha rémlik a T. szerzőnek valami a 20. szd. eleji von. magyar irodalomból...)

Üdv,
Höri

sziga96 2019.07.30. 11:45:36

@Veszett Hörcsög: Fura, mert ezek mindegyikét javítottam, a cikk azonban nem frissült. Mindenesetre nagyon szépen köszönöm a segítséget!

chrisred 2019.07.30. 12:40:40

@sziga96: Ha a korabeli megfelelőjét akartad írni a párbajsegédnek, akkor a szekundáns a helyes kifejezés.

gabors 2019.07.30. 17:28:55

@chrisred: szerintem is mert akkoriban meg az is gyakori es elfogadott volt hogy a szekundas at vette a helyet a parbajozonak bizonyos esetekben... pont ezert a szekundans pontosabban fejezi ki az akkori poziciot mint a "seged" persze mardjon ez a nyelvujitok sara.....

Nina! 2019.08.11. 21:23:06

Óriási teljesítmény, mikor az okos olvasóközönség nem az írás tartalmát kezdi élből kritizálni, hanem a stilisztikát vagy a nyelvtant. Ez épp olyan, mintha egy mesterszakács gondosan összeállított és szakmailag kifogástalan hétfogásos vacsoráját szapulnák azon az alapon, hogy VAN POFÁJUK, amivel megeszik. Csodás, máris hozzátettek valamit a világhoz.
A blog egyébként rendkívül informatív ls hiánypótló, ezzel a területen eddig nem foglalkoztak itthon közérthető és érdekes módon. Csak így tovább.
süti beállítások módosítása