Kapitólium

Amerikai politika blog

Amerika történetének legnagyobb történelemhamisítása

2019. szeptember 02. 15:56 - sziga96

Hogy nyerhetett és veszíthetett a Dél egyszerre?

203lrs_069d7f6a37b376f.jpg

Képeslap egy gyerekekből álló konföderációs hadi zászlóról egy 1907-es konföderációs megemlékezésről (forrás: Library of Virginia)

Amikor a történelemhamisításra gondolunk, elsőre alighanem autoriter rendszerek termékei jutnak eszünkbe, mint például a Sztálin-korszak híres-hírhedt fotói. Előfordulhat azonban demokratikus rendszerekben is, hogy néhányak politikai érdekeivel szembemegy a valóság. Így történt ez a polgárháború utáni Amerikában is, amikor a Dél az elvesztett háborúból adódó becsületvesztést azzal akarta kompenzálni, hogy erkölcsi győztesnek kiáltotta ki magát. A propaganda pedig olyan hatékony volt, hogy nyomai mind a mai napig láthatók az amerikai társadalomban.

 

Észak és Dél harca a rabszolgaság eltörléséről, a feketék emancipációjáról szólt - tanultuk meg sokan az iskolában. Ha azonban megkérdeznénk ma valakit erről délen, lehet, hogy egészen máshogy ábrázolná azt: azt mondaná, hogy a Dél a tagállamok jogaiért, az elanyagiasodó Északkal szemben a hagyományos társadalmi formák megvédéséért vívott háborút. Az illető nem feltétlenül lenne buta, vagy akár rasszista, csak azt mondaná vissza, amit a tankönyvben tanult, esetleg otthon mondtak neki. Ennek az eredete pedig a “veszett ügy” gondolata, a déli arisztokrácia terve arra, hogy hogy nyerje meg hosszú távon az elvesztett háborút. 

“A gazda gyakran rendezett pikniket vagy barbecue-t a rabszolgáinak. Ezt követően együtt mulattak. Még a gyapotföldeken végzett munka közben is dalokat énekeltek” - szerepel egy Georgia állam történetéről szóló 1954-es tankönyvben. A könyv a rabszolgaságot egy igazságos, kölcsönös tiszteleten alapuló rendszerként mutatja be, szemben azzal, amit többségünk tanult róla. A mű egy ékes, késői példája a bevezetőben is említett “elveszett ügy” ideáljának, melynek célja a Dél jobb, erkölcsösebb színben való feltüntetése, és ezáltal való felmentése.

 

A “veszett ügy” gondolata pár évtizeddel a háború után kezdett formát ölteni. Ekkor jelentek meg az első irodalmi művek, és az első szervezetek, akik elkezdték hirdetni, hogy a polgárháború valódi oka a tagállamok jogainak védelme volt, nem a rabszolgaság kérdése. A Dél szerintük a tisztelet, a becsület, és a hagyományok oldalán állt, míg az Észak az elanyagiasodást, a hagyományos déli erkölcs eltiprását, és az ő elnyomásukat képviselte. Innen nézve a déliek küzdelme sokkal lovagiasabbnak tűnik, szélmalomharcnak, melyben bár vereségre voltak ítélve, utolsó vérükig küzdöttek egy tisztább erkölcsű világért. 

 

Ez alapján még igazuk is lehetne a délieknek abban, hogy a polgárháború nem a rabszolgákról szólt, elvégre megesik, hogy az iskolában történelmi tévhiteket tanítanak (csak Hahner Péter már három könyvet adott ki ilyenekről). A tények ezúttal azonban mégis a történelemtanárok oldalán állnak. Mississippi kilépési nyilatkozata például azt írja: “Álláspontunk teljes mértékben a rabszolgaság megőrzésének, mint a világ legfontosabb anyagi érdekének pártján áll.”. Texas hasonló dokumentumában pedig 21-szer szerepel a “rabszolga”, vagy a “rabszolgaság” szó, elsősorban a rabszolgatartó és nem rabszolgatartó államok megkülönböztetésére. 

 

Ennek ellenére a déliek terve tulajdonképpen sikerrel járt: több, az évtizedben végzett kutatás is arra jutott, hogy az amerikaiak körülbelül fele még ma is azt gondolja, hogy a polgárháború a tagállamok szuverén jogairól szólt, míg 2011-ben még csak alig több mint harmaduk azt, hogy a rabszolgaságról. Ebben komoly szerepe van a United Daughters of the Confederacy nevű szervezetnek is, mely amellett, hogy támogatta az Egyesült Államokat mindmáig ellepő konföderációs emlékművek megépítését, nagy hangsúlyt fektetett a déli gyerekek nevelésére fiatal koruktól. Idén májusban jelent meg a Washington Post oldalán egy észak-karolinai történelemprofesszor cikke arról, hogy működött az oktatás a UDC ifjúsági tagozatánál, és hogy mennyire nehéz volt feldolgoznia, hogy nem minden volt teljesen igaz, amit gyerekkorától tanult.

 

3000.jpg

Konföderációs emlékmű megkoszorúzása 1957-ben, Mississippiben. Az emlékművet a UDC építtette (forás: AP)

Ezzel a cikkel nem kívánom azt állítani, hogy a Dél mindenben tévedett, az Észak pedig mindenben igazat mondott, elvégre minden bizonnyal nem ez a helyzet. A UDC és a hasonló szervezetek átgondolt stratégiája a polgárháborúról szóló történetírás átírására, és a Dél felmentésére azonban egy egyedi jelenség, melyhez hasonlóval (főleg sikerességét tekintve) ritkán találkozni.

 

Forrás: Vox és Smithsonian Magazine

 

Kövesd a Kapitóliumot Facebookon is, hogy ne maradj le a posztokról, illetve további gyorselemzésekről. 

 

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kapitoliumblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6415036284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ser Vazul 2019.09.03. 10:24:01

Mielött elpöttyenünk észak érzékenységétől, ne felejtsük h elsösorban olcsó munkaerőre volt szükségük a fejlődő iparuknak. A XX. század közepéig semmire nem tartották a feketéket ők sem. MLK sem az 1800as években erőlködött,még 1950-60 körül is listák voltak hova nemléphetnek be stb. Ami segitett a sport meg a zene

Rotoxis 2019.09.03. 11:04:14

Csak egy egészen egyszerű ember hiheti azt, hogy Észak és Dél háborúja a rabszolgák felszabadításáról szólt.

Alick 2019.09.03. 11:09:34

A gazdasági érdekek különbsége nyilvánvaló volt, a morális hozzáállás kérdése a mai napig jogosan vitatott.
Avagy döntsük le Washington szobrait, mert több mint 300 rabszolgája volt..?

www.nytimes.com/2017/08/18/us/robert-e-lee-slaves.html

en.wikipedia.org/wiki/List_of_presidents_of_the_United_States_who_owned_slaves

pres-slaves.zohosites.com/abraham-lincoln.html

victor2 2019.09.03. 11:20:51

Ez a cikk akkor lenne jóval érdekesebb, ha a mai helyzetet - a déli viszonyokat, gondolkodásmódot - néhány konkrét példával érzékeltetné. A szakadár elnöknek, Davisnek ma is több köztéri szobra van Délen, akárcsak Lee tábornoknak, számos katonai vezetőnek nagy kultusza van, emléknapok, hivatalos és nem hivatalos ünnepek, déli zászlók jelzik azt, hogy az egykori háború még nem ért véget.
Az meg végképp hiányzik a cikkből – pedig ez aztán a lehető legérdekesebb lenne – , hogy a fősodrú amerikai politika és szakmai alapokon nyugvó történelemszemlélet miképp viszonyul ezen déli jelenségekhez. Szó nélkül?

A szerző írása helyes szemléletű, viszont sokat ígér, de egyfajta filozófiai megközelítésen és a témakör megkarcolásán túl alig ad valamit. Ez így pedig nagyon kevés.

Kard 2019.09.03. 11:56:06

Ha jól tudom ez is csak a lóvéról szólt mint minden háború. A déliek sokkal gazdagabbak volt és ki akartak lépni. A rabszolgaság csak amolyan casus belli volt. Ugyanúgy utálták ők is akkoriban a feketéket min délen, talán még sokkal jobban.

kakukk123 2019.09.03. 11:57:35

John Keagan könyvében van egy árnyalt elemzés a polgárháború okairól. Egyáltalán nem elhanyagolható a rabszolgatartás tiltásának vagyonjogi aspektusa. A rabszolga vagyontárgy volt és munkaeszköz, mint a ló, csak jóval értékesebb. Északon a tőke az iparban koncentrálódott (ahol bérmunkások dolgoztak), délen viszont a rabszolga munkaerőben, akik megművelték a földeket. A déli államok nemzeti vagyonának igen jelentős részét adta a rabszolgák formájában felhalmozott "tőke". A rabszolgák felszabadítása lényegében megfosztotta őket legértékesebb vagyontárgyuktól, méghozzá úgy, hogy a vagyoni veszteséget mindenféle anyagi kompenzáció nélkül kellett elviselniük. Talán az egész hirig elkerülhető lett volna, ha a Kongresszus nem felszabadítja (kompenzáció nélkül kisajátítja) a rabszolgákat, hanem pénzben megváltja őket. Ezt a háború költségeinek töredékéből megtehették volna.

Barbaarb 2019.09.03. 11:59:17

Azt hiszem a wikipediában ez a témakör egészen átfogóan össze van szedve (a forrásokból ítélve):

hu.wikipedia.org/wiki/Amerikai_polg%C3%A1rh%C3%A1bor%C3%BA

"Az általános hittel szemben az amerikai polgárháború nem az afrikai rabszolgák emberi jogai fölött tört ki,[1][2] hanem gazdasági, illetve politikai okok miatt."
"a fekete lakosság csak délen tudott integrálódni a társadalomba, még ha alávetett státuszban is"
"A rabszolgatartók fele maga is együtt dolgozott velük a földeken, sokszor együtt lakott velük a házában. Ha utazni ment, együtt utazott velük. Ez a közelség északon elképzelhetetlen volt."
"A fekete populáció akkoriban széleskörűen elismert, tudományos igazságként kezelt fajelméleti okokból[3] nemkívánatos volt északon."
" A rasszista atrocitás tehát korántsem korlátozódott dél viselkedésére, hanem az Egyesült Államok egészére jellemző volt.[8] Északon a fajok egymástól való elhatárolását tekintették célnak, míg ez délen kézenfekvő okokból fel sem merült."
"például Abraham Lincoln, a feketék kitelepítését vallották elérhető és átfogó megoldásnak."
"Még a rabszolgatartást eltörlő északi államok sem tudták elképzelni, hogy a teljes egyenlősítés jegyében állampolgári jogot, szavazati jogot, hivatalviselési jogot adjanak a négereknek."

Jó példa arra, hogy a nagypolitika mindig érdekek mentén folyik, nem jószívűség mentén.

2019.09.03. 12:27:00

@victor2: mielőtt belemelegednél a nagyívű kritikába, azt tudod ugye, hogy ez egy blogposzt, nem pedig szakdolgozat?

Plumper_ 2019.09.03. 12:36:55

@Ser Vazul: olcsó munkaerőnek lenni és nem belépni bizonyos egyletekbe csöppet más, mint hogy valaki csak áru, a családja a termék és bármikor megölhetik őket, sehová sem mehetnek, nem fizetik ki a munkájukat és az egész társadalom leköpi őket.

kewcheg 2019.09.03. 12:37:08

@kakukk123: ez itt is megtörtént tömegesen 1945-49-ben.A családban is van olyan, akinek mai áron 30 millió értékű erdőjét vették el egy tollvonással /akkori Btk. szerinti "Közellátás veszélyeztetése" bűntette miatt a börtön mellé vagyonelkobzásként. Igaz hogy 1990-ben megsimmisítették az ítéletet, de hol van a vagyon?Ezek súlyos dolgok, mikor valakitől elveszik az élete munkáját, majd utóbb - noha elismerik hogy jogtalan - nem adják vissza.Ez intő jel a mai gazdagoknak is, egy ilyen ország minden csak nem jogbiztonság.Nem sok kell ahhoz, hogy elfüstöljenek a mai mesés vagyonok,...A US. ennyiben előrébb járt 1865-ben, aki felesküdött az unióra, az visszakapta a vagyonát.Csak az a lázadó nem kapta vissza a vagyonát, aki nem ismerte el az uniót, kvázi kiírta magát az egyesült Államokból...

Weidmüller 2019.09.03. 12:52:57

Ez az egész azért hamis,mert mikor is hirdeti meg Lincoln elnök azt,hogy a polgárháborút a négerek félszabadításáért (is) csinálják,1862 vagy 1863 ban. Akkor mar javában dúlt a háború.

Macskond 2019.09.03. 12:57:36

Már az ókorban is tudták hogy a háborúhoz 3+1 dolog kell : Pénz, pénz, pénz, meg egy jól hangzó indok.
Teljes naivságnak gondolom hogy bármely oldal egy igen költséges háborút kezdene alapvetően "erkölcsi" kérdések mentén.
Hogy mellesleg ez kitüzhető jól hangzó ok volt , és mellékes hozadéka a háborúnak, az egy szerencsés összjáték.
Aztán ha megnézel egy olyan korrajzot mutató filmet mint a "Zöld könyv" az 50-60-as évek amerikájáról akkor azért kiderül hogy bár nem rabszolgának hivták már őket az északiak, de maximum a kutyájuk után jöttek a sorban a feketék.

chrisred 2019.09.03. 13:40:43

@Rotoxis: Valójában arról szólt, de semmi köze nem volt a feketék emancipációjához. A rabszolgatartás/kényszermunka megszüntetése a farmergazdálkodók munkaerejének felértékelésére vonatkozott, hogy ne az ingyen munkaerővel előállított termények piacán kelljen érvényesülniük.

chrisred 2019.09.03. 13:44:56

@Macskond: A háborút Dél kezdte.

2019.09.03. 13:56:18

@Macskond: mindamellett nem tapasztaltam, hogy ezek a szerencsétlenek tömegesen folyamodtak volna menedékért a szocialista országoknál

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.03. 14:05:54

Az ipari-pénzügyi tőke és az agrártőke harca. Semmi más.

erkölcsi hulla 2019.09.03. 14:07:04

@chrisred: Hogy lehet ingyen a munkaerő, ha a rabszolgákban volt a legtöbb felhalmozott tőke? Ha költök 10 milliót egy rabszolgára, és onnantól ingyen dolgozik, akkor az a munka tényleg "ingyen" van?

Mert nem.

chrisred 2019.09.03. 14:19:55

@erkölcsi hulla: Akkor a délieket nem érte kár, hisz az értelmezésed szerint jobban jártak azzal, hogy az elvégzett munkáért, és nem a potenciális munkaerőért fizettek. Miért kellett ezért háborút indítani?

ZX 2019.09.03. 14:26:23

@Barbaarb: Azt a bizonyos szócikket én kezdtem el írni, és kizárólag a katonai cselekményekre összpontosított. Ezt mások egészítették ki, néhány csata külön oldalt kapott, és az előzmények részletesebben le lettek írva. Azonban az idézett rész teljességgel ostobaság, pont mintha egy déli történelemkönyvből másoltak volna oda. Érdemes megnézni a vitalapot!

fércnél maradandóbb 2019.09.03. 14:28:17

Máig nyitott kérdés, melyik oldalra állt volna Jefferson, a Függetlenségi nyilatkozat megfogalmazója ha élt volna a polgárháború kitörése idején? Ő maga is rabszolgatartó volt, fekete rabszolga ágyas(oka)t dugott szabad idejében, ráadásul még utólag se szabaditotta fel őket (saját félvér gyerekei is rabszolga státuszban maradtak a nagykorúságig).

George Washington is rabszolgákkal dolgoztatott élete végéig, miközben persze kárhoztatta a rabszolgatartást úgy általában. Álszent képmutatásból persze nincs hiány, ebben az északiak jártak az élen. Az összes ilyen irást ennek fényében kell szemlélni.

ZX 2019.09.03. 14:45:38

@fércnél maradandóbb: Hagyjuk a hülyeséget, a polgárháború kitörése illetve az említett urak halála között eltelt kb. 40-70 év. Teljesen más volt akkoriban még a társadalom.

chrisred 2019.09.03. 14:45:59

@fércnél maradandóbb: Jefferson mint virginiai, nem volt északi.

erkölcsi hulla 2019.09.03. 14:49:02

@chrisred: A kérdésemre válaszolj. Nem gyengeség igazat adni másnak.

"@Rotoxis: Valójában arról szólt, de semmi köze nem volt a feketék emancipációjához. A rabszolgatartás/kényszermunka megszüntetése a farmergazdálkodók munkaerejének felértékelésére vonatkozott, hogy ne az ingyen munkaerővel előállított termények piacán kelljen érvényesülniük."

Tehát ezt a kijelentésedet szerettem volna megcáfolni, az ingyen munkaerő részt, az alábbi kérdésemmel:

Hogy lehet ingyen a munkaerő, ha a rabszolgákban volt a legtöbb felhalmozott tőke? Ha költök 10 milliót egy rabszolgára, és onnantól ingyen dolgozik, akkor az a munka tényleg "ingyen" van?

ZX 2019.09.03. 15:26:42

@erkölcsi hulla: Az 1860-as években az átlag heti fizu 16 USD körül mozgott. Egy rabszolga átlagára 800 USD.
Csak 10 órával számoljunk naponta, akkor egy munkás órabére kb. 23 cent. Ha veszel egy rabszolgát és csupán 10 évig dolgoztatod napi 10 órában, már akkor az órabér kb. 2 cent. Arról már ne is beszéljünk, ha nem kell venned rabszolgát mert születtek neked. Vagy ha eladod akkor a vételár egy részé visszakapod, vagy ha többért eladtad akkor még nyersz is és még ingyen munkád is volt. Mesélj még!

chrisred 2019.09.03. 15:38:51

@erkölcsi hulla: Nem költöttél 10 milliót a rabszolgára, tehát a felvetés eleve hamis.

fércnél maradandóbb 2019.09.03. 16:35:38

@ZX:
A társadalom úgy változott ahogy a liberális piacgazdaság érdekek megkövetelte.

Valójában a külső körülmények változtak, miután Britannia leblokkolta a transzatlanti rabszolgakereskedelmet az aboliciós törvények elfogadásával. Ezután már nem érkezett friss hús (legfeljebb csak kevés illegálisan), ami meg ott volt, arra olcsó munkaerőként igényt tartottak az északiak is.

Ugyanaz a liberális szemlélet szülte a rabszolgakereskedelmet, mint később az amerikai nagyipart. Csak annyi változott, hogy mikor melyikkel lehetett nagyobb profitot csinálni

fércnél maradandóbb 2019.09.03. 16:41:54

@ZX:
Egy sima munkás heti átlagbére 1860-ban 5 dollár 88 cent volt. Ez akkoriban persze 60 órás munkahetet jelentett.

chrisred 2019.09.03. 16:45:07

@fércnél maradandóbb: A rabszolgakereskedelem előbb kezdődött a gyarmatosítás folyamán, minthogy bármilyen akár egészen minimálisan liberalizált állam megjelent volna Európában. Tehát a liberális szemlélet nem szülte a rabszolgatartást, hanem csak idővel volt képes gátat szabni neki. Ahogyan az olyan általános liberális elvek, mint a sajtószabadság, a lelkiismereti szabadság vagy az általános választójog is csak folyamatosan alakultak ki és jutottak érvényre.

fércnél maradandóbb 2019.09.03. 17:04:10

@chrisred:
A újvilági rabszolgakereskedelem kezdettől ipari vállalkozásként működött, és ipari jellegű célokat szolgált, mindenekelőtt a cukornád ipart. A liberalizmus a vállalkozói szabadságot jelentette a liberalizmus őshazájában, Angliában. Amibe belefért, hogy elüldözték a falusi közösségeket a földjeikről, mert jobban megérte birkát tenyészteni és a textiliparnak eladni a gyapjút.

A rabszolgaságot az abolicionisták szüntették meg, akik inkább voltak keresztények, mint mai értelemben vett liberálisok.

masada 2019.09.03. 17:15:40

Most lepődjünk meg azon hogy az amcsik ostobák?!

chrisred 2019.09.03. 17:31:23

@fércnél maradandóbb: Az atlanti rabszolgakereskedelem évszázadai alatt szállított 12,5 millió afrikainak csak a 6%-a jutott brit területekre, a döntő többség a legkevésbé sem liberális spanyol és portugál uralkodók gyarmataira ment. A bekerítések pedig a földesurak eszköze volt, hogya szabad gazdák kisbirtokait megszerezzék, tehát inkább feudális előjog volt.

fércnél maradandóbb 2019.09.03. 22:25:26

@chrisred:
A brit parlament által jóváhagyott slave trade act alapján a flotta ellenőrizte a rabszolgakereskedelemre vonatkozó tilalom betartását. Mivel akkoriban messze a legerősebb tengeri hatalom volt a világon, utána már csak aránytalanul nagy kockázattal lehetett csak belevágni a rabszolgakereskedelembe

A feudális hatalom a gazdálkodó paraszt röghöz kötésében volt érdekelt, az iparositás és ennek ideológiája, a klasszikus liberalizmus változtatta meg a helyzetet

meatclone 2019.09.04. 03:30:36

Koszonjuk hogy erdemlegesen hozzaszoltal a temahoz.
Sok eves tanulas es elmelyules a temaban meghozta gyumolcset es meg felsobbrendunek es is erezheted magad utana.

chrisred 2019.09.04. 06:17:24

@fércnél maradandóbb: A feudális hatalom a rendi kiváltságok rendszerén alapult, a földesúr pedig abban volt érdekelt, hogy a közös földek és a szegényebb kisbirtokosok parcelláit, zárkertjeit a magához csatolhassa. Az enclosure már a 13. századtól létező jelenség volt, az igaz, hogy a 16-18. század között sokkal nagyobb mértékben volt jelen az angol társadalomban.

A tojás és a tyúk esete. Nem az iparosítás hozta a liberalizmust, hanem a polgárosodás (aminek az ideológiai alapja volt a polgári szabadságjogok rendszere) teremtette meg a feltételeit az ipari forradalom kialakulásának.

Control. 2019.09.04. 06:48:51

Két életforma, értékrend és gazdasági felfogás (illetve kereskedelmi eszközrendszer) harca volt az amerikai polgárháború, melynek valódi okai között csak egyetlen elem volt a rabszolgaság kontra abolicionizmus kérdése.

Valójában a déli állmok ültetvényes gazdasága, mely teljesen az Európával való gyapot, dohány, cukornád és egyéb mg cikkek kereskedelmére épült (melyhez rabszolgamunkát alkalmazott,) érdekellentétbe került az északi, iparosító és a belső kereskedelmet is használni akaró washingtoni politikával.

kewcheg 2019.09.04. 09:07:32

@masada: nem tudom ki az ostobább, egy jobbágy nép, ami évszázadok alatt se tudott ötről a hatra jutni, vagy az a nemzet aki létrehozta a világ legjobban működő demokráciáját, ráadásul a világ fele ebbe az ostoba Amerikába akar bevándorolni.(a másik fele meg ny. Európába, és NEM Magyarországra).....

fércnél maradandóbb 2019.09.04. 10:09:04

@chrisred:
A rabszolgatartás még beleilleszthető volt a polgári szabadságjogok rendszerébe, a keresztény szabadságjogokkal voltak konfliktusok. Azért találták ki a fajok alsóbb- és felsőbbrendűségének elméletét, hogy igazolni tudják a gazdaságilag előnyös rabszolgatartást

A liberális felfogás most is alsóbb- és felsőbbrendű kategóriákban gondolkodik. Alsóbbrendű például a "kelet-európai" aki az egykori rabszolga jogutódja ilyen módon

gigabursch 2019.09.04. 10:38:34

Ahogy azt tanult cimborám mondta:

Amikor a rabszolgakereskedők zsidó mágnások látták, hogy ezzel kereskedni már nem éri meg, akkor a megoldás az lett, hogy ezt a vagyonként nem sokat érő munkaerőt ráeresztették az iparra, mert így a fehér iparban dolgozó emberek bérét lejjebb lehetett nyomni, tehát megint a zsidő finánctőke járt jól.
Közben egy kicsit háborúztak, meg emberi jogoztak, mert az ugye kell, de ők ezt mindig árkon túli gyepmesterként, kívülről nézték, hogy a hülyék mindenféle elvek mentén hogyan halnak meg, miközben a megbízó (neokohn) keselyűk vastagon híznak ...

Erről ennyit.
Lapozzunk.

Mindkét oldal morálisan erősen vitatható volt és egyik fél vezetői sem érnek egy rakás tyúkszart sem.

gigabursch 2019.09.04. 10:49:19

@fércnél maradandóbb:
Ettől még az amcsik tömege ostoba.
A vándorolgatók java sem feltétlen az eszéről híres.

chrisred 2019.09.05. 05:53:57

@fércnél maradandóbb: A rabszolgatartás nem volt beillesztve a polgári jogok rendszerébe, egyszerűen működött tovább a hatalmi mechanizmus, ami korábban kialakult. Valójában az amerikai társadalom igen kis részét érintette, rabszolgát tartani luxus volt, csak az elit engedhette meg magának, pont azok, akik bent ültek az állami törvényhozó testületekben, akik kampányolni tudtak, hogy kormányzók, polgármesterek vagy bírók lehessenek. Minek tettek volna bármit a saját érdekeik ellen? Egy hosszú folyamat eredménye volt, hogy a déli államok gazdaságilag lemaradtak az iparosodó északtól, a rabszolgamunka anakronizmussá vált, a gazdag ültetvényesek érdekérvényesítő képessége az országon belül egyre kisebb lett. Ugyanez a folyamat ismétlődött meg a női választójog esetében is.

erkölcsi hulla 2019.09.05. 15:01:01

@ZX: @chrisred:

"Vagy ha eladod akkor a vételár egy részé visszakapod, vagy ha többért eladtad akkor még nyersz is és még ingyen munkád is volt. Mesélj még!"

Mit meséljek? Arra akartam kilyukadni, szarfaszok, hogy az ingyen rabszolga munka is pénzbe került.

erkölcsi hulla 2019.09.05. 15:01:01

@ZX: @chrisred:

"Vagy ha eladod akkor a vételár egy részé visszakapod, vagy ha többért eladtad akkor még nyersz is és még ingyen munkád is volt. Mesélj még!"

Mit meséljek? Arra akartam kilyukadni, szarfaszok, hogy az ingyen rabszolga munka is pénzbe került.

gigabursch 2019.09.06. 04:33:15

Egyébként a legnagyobb történelemhamisítás szerintem a 9/11.
Szerintem.

gigabursch 2019.09.06. 04:36:47

@erkölcsi hulla:
Ez Cicusnak magas, hogy az ingyen munkát etetni is kell. Képezni is kell, hogy hatékony legyen, hogy a termék versenyképes maradjon.

chrisred 2019.09.06. 05:26:21

@erkölcsi hulla: Mindenki értette a logikádat, hogy szerinted a leves nincs ingyen, ha kanalat nem kapsz hozzá. A rabszolga piaci ára az Amerikába utaztatásának a költsége és a rabszolgakereskedő jutaléka volt. Ahogy minden farmernek (vagy a felmenőinek) fizetnie kellett az utazási költségét, amikor Amerikába ment, mégsem számolták bele a termények árába.
süti beállítások módosítása