Kapitólium

Amerikai politika blog

A felelőtlen marketing, ami katasztrófához vezetett

2019. augusztus 30. 17:16 - sziga96

Amerika harca az opioidokkal

5a4ffc493225de1c008b4d31-960-480.jpg

Az Egyesült Államokban az elmúlt években-évtizedekben egyre több életet követelő opioid-katasztrófa nálunk ritkán kerül be a hírekbe, érthető okokból kifolyólag. Ez a közegészségügyi válság egy sajátságosan amerikai dolog, ami sok tekintetben a sajátságos amerikai viszonyokra vezethető vissza, az azonban, hogy hogy jutottunk ide, tanulságos lehet. A héten egy oklahomai bíróság bűnösnek nyilvánította és megbírságolta a Johnson & Johnson gyógyszervállalatot a katasztrófához való hozzájárulásért, ez pedig lehetőséget ad áttekinteni, mi vezetett ahhoz, hogy az opioid-kérdés pártállástól függetlenül az amerikai társadalom egyik legnagyobb ügyévé vált.

 

Az amerikai járvány- és megelőzésiügyi központ szerint 2017-ben több mint 70 ezren haltak meg túladagolásban, ezeknek a haláleseteknek bő kétharmada pedig valamilyen opioidhoz (vényre kapott vagy illegális) volt köthető. Tavaly volt 1999 óta az első év, amikor csökkent az ilyen esetek száma, a kérdés ezzel azonban még messze nem oldódott meg. Míg a szövetségi kormány prevenciós intézkedésekkel próbálja visszaszorítani a halálesetek számát, a károsultak és családjaik azon vannak, hogy felelősségre vonják a katasztrófa okozóit, mindenekelőtt a gyógyszervállalatokat. Nem ők azonban az egyetlen okozói a helyzetnek (még ha talán ők is a fő felelősök): a költséges egészségügyi ellátás, a nemtörődöm orvosok, és az országra amúgy is jellemző gyógyszer-kultusz mind közrejátszanak abban, hogy ma annyian halnak meg Amerikában opioid-túladagolásban, mint közúti balesetben.

 

Először is érdemes azzal kezdeni, melyik opioidokról is van itt szó elsősorban, a fogalom tág mivolta miatt. Egyrészt ide tartoznak illegális szerek, mindenekelőtt a heroin, olyan erős, szintetikus fájdalomcsillapítók, mint például a fentanil (mely gyakran szintén illegálisan kerül forgalomba), és olyan, az orvosok által Amerikában (nálunk sokkal kevésbé) rendszeresen felírt hasonló hatású készítmények, mint az oxikodon, vagy a hidrokodon. Éppen a fogalom tágságából fakadóan több, elsőre függetlennek tűnő problémát is értünk alatta: részben az ilyen szerek megnövekedett illegális forgalmát (gondolva itt a heroinra, de akár a különböző fájdalomcsillapító-hamisítványokra), részben a megnövekedett legális, de túlzott opioid-használatot. Az amerikai országos tisztifőorvos összefoglalója szerint 2017-ben 11,1 millió amerikai használt ilyen gyógyszereket orvosi javaslat nélkül, és 1,7 millióan fogyasztottak veszélyes, függőséget keltő mennyiségben és rendszerességgel.

 

Legális és illegális határán

 

Az opioid-válság kezdetét a 90-es évekre szokás tenni. Ekkoriban az amerikai társadalom közel harmada szenvedett valamilyen krónikus fájdalomtól, ami az új probléma felé terelte a gyógyszerkutatást is, ennek révén jelentek meg olyan új szerek, mint az egyik legtöbbször hibáztatott OxyContin. Az eredmény az opioidos fájdalomcsillapítók tömeges elterjedése lett. 2012-ben már az ötvenből tizenkét olyan állam volt, ahol egy lakosra több mint egy ilyen recept jutott.

 

A fájdalomcsillapítók terjedésében nem szabad azonban alábecsülni a gyógyszercégek szerepét sem: a megnövekedett kereslet hatására ugyanis elkezdtek ők is kockázatosabb eszközökhöz folyamodni. Korábban is voltak rá bizonyítékok, és az oklahomai döntés is megerősíti, hogy a vállalatok szándékosan arra kezdték buzdítani értékesítőiket, hogy hitessék el az orvosokkal, hogy az ilyen szereknél a függőség kialakulásának esélye nagyon alacsony. Azokat az “ügyfeleket” pedig, akikről a cégek tudták, hogy gyakran javasolnak gyógyszeres kezelést, kiemelten fontos vevőként tartották számon. 

 

ap_18151707789316-1000x667.jpg

OxyContin, az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító (forrás: AP)

A gyógyszervállalatok (mint a Johnson & Johnson, vagy a kialakult helyzetért gyakran okolt Purdue Pharma) agresszív marketingkampánya ahhoz vezetett, hogy a beígért alacsony kockázati ráta miatt az orvosok sokszor akkor is gyógyszert írtak fel, mikor az életmódváltás elegendő lett volna. Alighanem ezt a helyzetet súlyosbították az Amerikában extrém magas kórházi költségek is, melyek miatt sokan választhatták a gyógyszeres kezelést az orvosi beavatkozás helyett.

 

A legális okokra visszavezethető helyzet beindította az illegális szerek piacát is. Az oxikodonra és egyéb fájdalomcsillapítókra rászoktatott emberek egy része elkezdett erősebb opioidokhoz nyúlni, mint a fentanil és a heroin. A már emlegetett tisztifőorvosi összefoglaló szerint tavalyelőtt bő 880 ezer amerikai nyúlt abban az évben heroinhoz, ezekből 650 ezer függő, és alig több mint felük kapott csak orvosi kezelést. 

 

Az opioid-válságról a Time csinált egy nagyon erős, fotókkal és az érintettektől származó idézetekkel teli riportot. A cikk megrázó elemeket tartalmaz, de aki szeretné meglátni a számok mögött megbújó emberéleteket, azoknak ajánlom. A Time-riport itt érhető el.

 

Tényleg közelebb az alagút vége?

 

Amint azt fentebb is írtam, a CDC (járvány- és megelőzésügyi központ) előzetes becslései szerint 2018-ban, először 1999 óta, csökkent az opioid-túladagolásos halálozások száma, öt százalékkal. Fontos azonban kiemelni, hogy korábban is tűnt már úgy, hogy a tendencia elkezdhet visszafordulni, így bár indokolt az optimizmus, korai még győzelmet kiáltani. A Trump-kabinetben mindenesetre fontos szerep jut az ügynek, és a demokrata indulók közül is  páran már kiadtak tervezeteket a probléma megoldására.

 

Az oklahomai esetek (a perben ugyanis a Purdue és a TEVA is érintett volt, ők peren kívül egyeztek meg az állammal) emellett egy új fejezetet is nyithatnak az opioid-ügyben. Októberben fog Ohio államban a bíróság elé kerülni egy több mint 1600, az ország több pontjáról származó keresetet egyesítő ügy, ugyanezek a cégek ellen, a mostani döntés pedig előre vetítheti annak kimenetelét. Emellett jelenleg 41 állam folytat nyomozást a cégek felelősségre vonhatóságának ügyében, ami nagyban hasonlít arra, mikor 1998-ban a nagy dohánycégek kiegyeztek az államokkal az általuk okozott károk megtérítésében. Azt viszont, hogy ezúttal is sikerrel járnak-e, nehéz lenne előre megjósolni.

 
Update: A cikk egy véletlen elírás okán eredetileg azt állította, a 90-es években az amerikaiak kétharmada szenvedett krónikus fájdalomtól. Mivel a valós szám közelebb van az egyharmadhoz, ez javításra került.

 

Kövesd a Kapitóliumot Facebookon is, hogy ne maradj le a posztokról, illetve további gyorselemzésekről. 

 

(Kép forrása: Getty)

33 komment
Címkék: lobbi opioid

A bejegyzés trackback címe:

https://kapitoliumblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2715032440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.01. 08:51:57

ezek hujek...ennyi
az h az opiatok fuggoseget okoznak es halalos játék a dolog kb azota tudja az emberiseg amiota ez elso opium labdat elszívták.
ezek meg bmeg csodalkoznak?
darwin dij.
Mo.on csak vegstadiumu rakbetegek kaphatnak oxicontint...olyan ellenorzessel h ihaj. helyesen. 5 napig lehet kivaltani, csak bizonyos patikakban, csak egyes orvos irhajta fel, adatlap, szemelyi lemasolva, 5 helyen alairva, a patika elszamoltatva kb naponta hany doboz, hany szem....
ezek meg nem ertik? amerika tenyleg hujek gyulekezete.

nemecsekerno_007 2019.09.01. 09:36:56

Ez az ország a szabadok és bátrak hona... Az ópiátokkal szemben ez nem sokat ér. Úgy tűnik...

kvadrillio 2019.09.01. 11:38:08

HMMMM.... nálunk pedig a be nem vizsgált VALSARTAN-NAL TETTEK 200 EZER EMBERKÉT POTENCIÁLIS RÁKBETEGGÉ !!!!! AZÓTŰA IS SZARNAK RÁJUK !!!!! JÁRULÉKOS VESZTESÉGEK CSAK....... BEHOZNAK SZAR GYÓGYSZEREKET BEVIZSGÁLATLANUL, SZEDETIK AZ EMBERKÉKKEL, AZTÁN MONITOROZZÁK, HOGY MENNYIEN HALNAK MEG TŐLE !
AZ ELTERJESZTETT DROGOKRÓL NEM IS BESZÉLVE, A 30 ÉV ALATT OLYAN SIKERE3SEN ELTERJESZTETTÉK, HOGY A 4 ÉVES UNOKA EGYÜTT DROGOZIK M ÁR A NAGYIVAL ÉS A SZÜLEIVEL !!!!! É......A VEZETŐINK MEGNYUGODTAK, SIKERÜLT NEKIK A PERMANENS NÉPESSÉGCSÖKKENTÉST MEGVALÓSÍTANI !!! ha-----ha-----ha-

kvadrillio 2019.09.01. 11:43:02

Ámerikában, ha egy drogos bekattan, lelövik. Nálun k, mivel mi is kapitalistává lettünk, szintén belerúgúnk az ilyen emberkében (mégha a vezetőknek is köszöonheti ezt !!!), aztán bebasszuk a diliházba, hogy megdögöljön ! vagy lobotóüniát okozunk neki a szar gyógyszerekkel és elősegítjük, hogy minél előbb megöngyilkolja magát ! A DROGOKBÓL BEFOLYT MILLIÁRDOK MEG BESZÁMÍTANAK A GDP-BE !!! BASSZAMEG A KÖRÖSZTYÉN KURVA ISTENÜK ŐKET !

steery 2019.09.01. 11:45:36

A legtöbb ember úgy akar megszabadulni a fájdalomtól, hogy nem figyel oda rá, illetve elnyomja. Ennek következtében a fájdalom, ami egy vészjelzés, erősődni kezd, mert a szervezet kétségbeesetten jelzi az agynak, hogy baj van. Tehát erősebb szerrel kell elnyomni a jelet, ami egyenes út a túladagolásos pusztulásba.
Én nem szedek fájdalomcsillapítókat. Ha fáj valamim, akkor odafigyelek rá. Szó szerint a fájdalom helyére koncentrálom a figyelmem és hagyom, hogy teljesen kitöltse a tudatom a fájdalom, elárasszon és eluraljon. Ennek következtében, mivel tudomásul veszem a vészjelzést és odafigyelek rá, a jelzés eléri célját és rögtön csökkenni kezd a nagysága. Semmi sem csillapítja jobban (ráadásul ingyen!) a fájdalmat, mint az odafigyelés rá. A szervezet ugyanis önállóan beállítja, szabályozza az ingerületet és ilyenkor megtermeli a saját belső fájdalom csillapító hormonjait, amik bármely gyógyszernél jobbak.
Ugyanez a helyzet a serkentőkkel, nyugtatókkal is. Ha fáradt vagy, ne szedj serkentőt, hanem pihenj és felfrissülsz magadtól. Ha ideges vagy, ne szedj nyugtatót, hanem merülj el az idegességben és megnyugszol magadtól. Egyszerű önszabályozás az egész.
Ezt miért nem tanítják már az óvodában mindenkinek? Felnőttnek lenni annyi, mint önuralmat gyakorolni magad, az életed fölött, azaz felelősséget vállalni magadért és önállóan cselekedni. A gyógyszer szedés nem önállóság, hanem függés másoktól. Miért építünk fel egy olyan társadalmat, ami tele van hisztis, picsogó, vegyszereket zabáló óriás csecsemőkkel?

CoolKoon 2019.09.01. 14:00:48

@steery: Istenem.....nem is értem, miért nem mész el tévés távgyógyítónak. Szegény Gyurcsók "doktor" már jobblétre szenderült, úgyhogy te lehetsz a következő sztár pszichosebész....

"a fájdalom, ami egy vészjelzés, erősődni kezd, mert a szervezet kétségbeesetten jelzi az agynak, hogy baj van. Tehát erősebb szerrel kell elnyomni a jelet" - Már itt baromságokat beszélsz: a fájdalom folyamatosan ugyanakkora, csak nem mindig figyel rá oda az ember (ha több külső inger éri, akkor kevésbé figyel rá oda, ezért van az, hogy az ember úgy érzi, hogy nappal kevésbé fáj valamije, mint éjjel). Az erősebb szerek pedig a tolerancia kiépülése miatt "kellenek", ami a fájdalomtól egy teljesen független mechanizmus.

CoolKoon 2019.09.01. 14:16:44

Amúgy a poszthoz hozzászólva igen, a multikra jellemző módon, cinikus pszichopaták által irányított gyógyszercégek kétségkívül tevékenyen kivették a részüket a probléma súlyosbításából (ami miatt minden, nekik adott pofon végül is jó helyre kerül). A gond csak az, hogy a problémának igazából messze nem ők az okozói meg a kiváltó okai. Sokkal inkább a megfizethetetlen amerikai egészségügy (és kisebb részben az élelmiszeriparuk) az okozója, mivel (pár megrögzött drogost leszámítva) általában csak azok az emberek szoktak fájdalomcsillapítókat szedni, akiknek fáj valamijük (ezt Michael Jackson esete is elég szépen példázza). Ezeket a fájdalmakat pedig a legtöbb esetben (gyakorlatilag a végstádiumú rákot leszámítva majdnem minden alkalommal) máshogy is kezelni lehet, csak ezek a kezelések szinte mindig drágábbak (esetleg lemondásokkal járnak, pl. életmódváltás), mint az opiátok. És hát Amerikában sincs mindenkinek arra pénze (meg ideje), hogy Thaiföldre meg Indiába járkáljon az olcsóbb orvosi kezelésekért.

Az egészre ráadásul rátesz egy lapáttal az is, ahogy ez az idióta Trump az egészet kezelni próbálja. Mintha komolyan azt hinné, hogy Kína (fentanillal kapcsolatos) otromba zsarolásával bármit is el tudna érni (ugye a heroin alapanyagául szolgáló ópium döntő többsége Afganisztánban terem meg), és ha rajta múlt volna, még tovább súlyosbította volna az egészet (az Obamacare eltörlésével). Sajnos ehhez egy sokkal nagyobb reformra lenne szükség, amihez mind Trump, mind a teljes udvartartása (a tanácsadói) túlságosan is ostoba.

midnight coder 2019.09.01. 15:45:34

@steery: Ez igazából addig mûködik, amíg _tényleg_ nem fáj valamid. De javaslom, hogy a fogdokinál a legközelebbi húzást próbáld ki fájdalomcsillapító nélkül.

midnight coder 2019.09.01. 16:18:18

@CoolKoon: Az igazi gond az, hogy a gyógyszergyártó cégek nincsenek valódi versenyhelyzetben. A gyógyszerek bevezetése annyira nehézkes, és lassú, hogy viszonylag kevés cég képes végigvinni. Ezek pedig anyagilag abban érdekeltek, hogy minél késõbb legyen a fizetõképes bajokra (rák, érrendszeri bajok, cukorbetegség) hatékony gyógyszer, mert nekik addig van extraprofitjuk, amíg a szabadalmi védettsége tart a meglévõ hatóanyagaiknak. Ergo, mielõtt a védettség lejár, ki kell adniuk új anyagot, de ennek két fontos feltételnek kell eleget tennie:

1. Jobbnak kell lennie annyival mint az elõzõ, hogy a TB-k megvegyék a generikusan gyártható elõzõ verzió helyett.

2. Nem szabad megoldaniuk a problémát, mert ha megteszik, akkor ha az új anyagnak is lejár a védettsége, akkor ezt a betegséget elveszítik mint jövedelemforrást. Márpedig véges sok olyan bubó van, ami sokakat is érint, ez a sok ez fizetõképes is, és a baj elég komoly ahhoz, hogy az emberek hajlandóak legyenek elég sokat fizetni érte.

Na, ezért nem nagyon haladt elõre az orvostudomány az elmúlt 50 évben. A gyógyszergyártó cégeknek ez a legjobb ami most van. És az is sokkal jobb, ha az embereket motiválják az egészséges életmódra: ezzel jól lekötik a népeket, és nem kezdenek el olyan buta gondolatokkal foglalkozni, hogy talán ennek az egész rendszernek nem így kellene mûködnie. Így aki aggódik az egészségéért az nem azzal foglalkozik, hogy miért nem haladtak a dokik semmit, hanem elmegy futni, és leköti vele magát. Aztán elõbb-utóbb õ is ügyfél lesz...

Zirowe 2019.09.01. 20:18:56

"Ekkoriban az amerikai társadalom közel kétharmada szenvedett valamilyen krónikus fájdalomtól"
Aki ezt így leírja és elhiszi, az meg is érdemli.

Nem, nem krónikus fájdalom ez, hanem az "élet" fájdalmai, amit csak szerekkel tudnak átvészelni.
Szánalmas.

Meg is lett az eredménye, oszt most megy a bűnbak keresés.
Csúnya, gonosz gyógyszergyártók!
Biztos mindenkit kényszerítettek és egyenként rászoktattak, az átlagember meg csak áldozat.

Meg is érdemlik ezt az egész.

CoolKoon 2019.09.01. 20:39:17

@Zirowe: Már nem azért, de jártál te ott valaha is? Mert ha jártál volna, akkor azt is láthattad volna, hogy az egész ország telis tele van feltűnően dagadt hájpacnikkal. Azoknak pedig általában (a túlsúly miatt) TÉNYLEG elég csúnya fájdalmaik vannak, főleg ízületi. Amin persze sokat segítene, ha nem lennének olyan elképesztően dagadtak, de hát a fogyásnál (meg a gyomor bypass beültetésénél) sokkal könnyebb, ha gyógyszerezik magukat. A többi pedig már csak ennek a folyománya.

CoolKoon 2019.09.01. 20:54:46

@midnight coder: Nos, még ha eltekintek attól az "aprócska" ténytől, hogy a gyógyszergyár-ellenes összeesküvéselmélet-hívők agyatlan teóriáit ismételted meg most te is, akkor sincs igazad. Egyrészt a vényköteles gyógyszerek a bevételeiknek csak a kisebbik részét teszik ki (pont azért, mert egy csomó, kezdetben ígéretesnek tűnő anyagot kell "útközben" kukázni, és minél később derül ki, hogy kuka, annál drágább mulatság az egész), másrészt pedig hatalmas a konkurenciaharc. Emiatt pedig egyszerűen nem engedhetik meg maguknak azt a fajta "összeesküvést", amit te is sejttetsz a háttérben, sőt, épp ellenkezőleg: ahogy a poszt is írja, (a nagy konkurenciaharc miatt) még a veszélyes szereket is reklámozzák veszettül (és a mellékhatásait elbagatellizálják), hogy jobban fogyjon, és hogy nehogy a konkurencia szereit vegyék az emberek (ugyanezt csinálják a vegyszergyártó cégek is egyébként).

Ja és még egy dolog: a posztban is szereplő Teva csak generikumokat gyárt, saját szabadalmaik nem is nagyon vannak. Na ez pl. hogy illik bele az összeesküvés-elméletedbe?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.02. 05:34:45

A fejlett liberális demokrácia az igazi ok. A kisember képtelen ilyen mennyiségű liberális rombolást elviselni, így a drogozásba menekül.

Ez az emberi lélek reakciója.

A kisembert hibáztatni álságos, ez a rendszer hibája.

midnight coder 2019.09.02. 07:14:53

@CoolKoon: Én most általában beszéltem a gyógyszergyárakról, nem errõl az egyrõl. Annyira nagy konkurenciaharc pedig az "innovatív" gyógyszergyártók között nemigen van, mert hogy viszonylag kevés olyan szereplõ van, aki megengedheti magának, hogy végigvigyen egy engedélyezési procedúrát. Egy hatóanyagból hogy gyógyszer legyen, ma kb. egymilliárd dollár, és 10-12 év. Ha a számítógépeket is így fejlesztenék, még ma is épület nagyságú jelfogós számítógépek kattognának.

midnightcoder2 2019.09.02. 09:01:29

@kvadrillio: Lófaszt számítanak be a GDP-be. Ha a diszkóban veszel amfetamint arról nem kapsz áfás számlát. Az pedig, ha ma magyarországon valaki drogozni kezd, az az õ hülyesége.

midnightcoder2 2019.09.02. 09:05:05

@CoolKoon: "Azoknak pedig általában (a túlsúly miatt) TÉNYLEG elég csúnya fájdalmaik vannak, főleg ízületi."
Nem dagadtnak is simán lehet ízületi fájdalma, ez elég nagy részt genetika. Sok-sok sovány ember is él csípõprotézissel. Plusz, egy rakás másféle is, az amcsiknál az obamacare elõtt egy foghúzást is sokan meggondoltak.

steery 2019.09.02. 11:24:55

@CoolKoon: A válasz: mert engem nem érdekel a gyógyítás, nem akarok másokat meggyógyítani, se távolról, se közelről. Nekem bőven elég az, ha magamon tudok segíteni. Aztán a megoldásokat elkotyogom mindenkinek, hogy ha akar, önállóan segíthessen magán. Ez minden, amire hajlandó vagyok. Ha nem csináljátok, hát nem csináljátok. A ti életetek, a ti szenvedésetek.
@midnight coder: Kipróbáltam többször is, megdöbbentő volt az eredmény. Sokkal jobban működött, mint vártam. És a vérzés is sokkal hamarabb elállt és a seb is gyorsabban gyógyult. Igaz, ennek érdekében más mágiatechnikákat is bevetettem, de ez mellékes.

CCnick 2019.09.02. 20:23:34

@steery: ismét kiderült, hogy a te párhuzamos valóságodban minden másképp működik mint a miénkben. Csak azt nem értem minek jársz át hozzánk kommentelni, a ti világotokban a varázslók tiltják a blogokat?

CoolKoon 2019.09.02. 21:09:13

@steery: "a megoldásokat elkotyogom mindenkinek, hogy ha akar, önállóan segíthessen magán" - Ó, te kis irgalmas szamaritánus! Szívből kívánod mindenkinek, hogy működjenek náluk a zavaros teóriáid, csak hát a tények makacs dolgok. Amit te csinálsz, az lényegében a legalapvetőbb tények tagadása. És ha már az alapok (amikre építesz) nem állják ki az igazság próbáját, akkor az erre épülő elméleteiddel csak még rosszabb lesz a helyzet.

"ennek érdekében más mágiatechnikákat is bevetettem" - Jaaa, hát a pervitin és társaik nem ér....

CoolKoon 2019.09.02. 21:14:00

@MAXVAL bircaman közíró: "A kisember képtelen ilyen mennyiségű liberális rombolást elviselni, így a drogozásba menekül." - Ja. Bezzeg az áldott jó szociban mindenki mindenhol megállás nélkül piált (meg cigizett). Gondolom azt akkoriban csupán csak jókedvükből csinálták, mi?

"A kisembert hibáztatni álságos, ez a rendszer hibája." - Áruld már el: van egyáltalán valami, BÁRMI, amiért nem A(z impralsta-kaptalsta) rendszert hibáztatod? Arról is a liberalizmus tehet, hogy ahelyett, hogy felhoztad volna magad rendszergazda/programozó/rendszerszervező mérnök (architekt)/menedzser szintre, még mindig telefonokat kapkodsz?

CoolKoon 2019.09.02. 21:27:20

@midnight coder: "Én most általában beszéltem a gyógyszergyárakról, nem errõl az egyrõl." - Miért, azt hiszed, hogy a Teva az egyetlen gyógyszergyár, amely csak generikumokat gyárt? Messze nem.

"mert hogy viszonylag kevés olyan szereplõ van, aki megengedheti magának, hogy végigvigyen egy engedélyezési procedúrát." - Mondom, hogy fogalmad sincs, hogy miről beszélsz. Még egyszer: azt hiszed, hogy ezek a cégek csak a vényköteles gyógyszerekből élnek? Az még nem jutott eszedbe, hogy a patikákban kapható, számtalan féle vitaminkészítmények egy jelentős részét is ők gyártják? Abban a szegmensben pedig egyenesen őrült, öldöklő (és még a vényköteles gyógyszerpiacnál is gusztustalanabb és aljasabb) konkurenciaharc megy, ahol gyakorlatilag BÁRKI konkurálni tud velük (és sokan meg is teszik). Azt hiszed, hogy egy olyan piacon, ahol SZÓ SZERINT a pénisznagyobbító tablettákkal házaló szélhámosokkal (is) kell versenyezniük, megengedhetik maguknak, hogy üljenek a babérjaikon?

"Egy hatóanyagból hogy gyógyszer legyen, ma kb. egymilliárd dollár, és 10-12 év." - Na akkor még egyszer: nem a hatóanyag és a klinikai kísérletek az igazán drágák, hanem az a rengeteg (eredetileg ígéretesnek tűnő) szer, amit közben a klotyón kell lehúzniuk (és vele együtt a kutatásokba/kísérletekbe ölt pénzeket is). Mivel valakinek azt is ki kell ám fizetnie, nemcsak a működő szereket.

"Ha a számítógépeket is így fejlesztenék, még ma is épület nagyságú jelfogós számítógépek kattognának." - Ja. Pl. a génterápiás rákkezelések is kimondottan a kőkorszaki eljárások közé tartoznak (és valahol az érvágás szintjén leledzenek hatékonysági szempontból), ugye?

CoolKoon 2019.09.02. 21:32:23

@midnightcoder2: "Nem dagadtnak is simán lehet ízületi fájdalma" - Egy szóval se állítottam ennek az ellenkezőjét.

"ez elég nagy részt genetika. Sok-sok sovány ember is él csípõprotézissel." - Az lehet, de ettől még kutatások bizonyítják, hogy a jelentős túlsúly súlyosbító tényező. Mellesleg pont az a feltűnő, hogy Amerikában lényegesen több az ízületi panaszokkal rendelkező beteg, mint amennyi csupán a genetikai tényezőkből következne.

"az amcsiknál az obamacare elõtt egy foghúzást is sokan meggondoltak." - Ez így igaz. Övék a világon a legdrágább (és ezzel együtt valószínűleg a leglehúzósabb) egészségügy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.03. 05:16:17

@CoolKoon:

A modern politikai rendszer olyan túlsúlyos, hogy szinte képtelenség kibújni alóla.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.03. 05:17:30

@CoolKoon:

"rról is a liberalizmus tehet, hogy ahelyett, hogy felhoztad volna magad rendszergazda/programozó/rendszerszervező mérnök (architekt)/menedzser szintre, még mindig telefonokat kapkodsz?"

Felhozni magamat? Én sokkal magasabb szintre hoztam fel magamat. Miért alacsonyodnék le menedzseri szintre?

CoolKoon 2019.09.03. 10:04:51

@MAXVAL bircaman közíró: "A modern politikai rendszer olyan túlsúlyos, hogy szinte képtelenség kibújni alóla. " - Ez nem igaz, mindig van alternatíva. Elmehetsz és megpróbálhatsz pl. Iránban lakni (szar ügy, hogy ott a bevándorlóknak egyáltalán nincsenek semmilyen jogaik, gyakorlatilag rabszolgák), vagy ott van Kuba, Venezuela, Észak-Korea, Oroszország, esetleg Szingapúr. Mindegyikben más-más politikai rendszer működik, és mindegyik jelentősen eltér az általunk mintának tekintett nyugati demokráciáktól. Hogy lehet, hogy mégse ezeket választod?

"Miért alacsonyodnék le menedzseri szintre?" - Mert jobban fizet? De mondom, a menedzser csak egy lehetőség a sok közül. Lehetnél szakmai ember is, de nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.03. 10:21:47

@CoolKoon:

Gyáván futamodjak meg? Nem lenne jó a lelkiismeretem.

Milyen szakma embere legyek?

Minden neked a pénz? Ha én is így látnám, elmennék filantlopónak, az fizet a legjobban. De lelki békém fontosabb ennél.

CoolKoon 2019.09.03. 10:51:41

@MAXVAL bircaman közíró: "Gyáván futamodjak meg?" - He?! Kak?!

"Milyen szakma embere legyek? " - Ezt természetesen neked kell eldöntened. Az viszont tagadhatatlan tény, hogy a telefonkapkodás egyik szakmának se a csúcsa (sőt, épp ellenkezőleg).

"Minden neked a pénz?" - Messze nem, de pénz nélkül élni elég szar ügy. Erre pont a putris cigányok a legjobb példa.

"elmennék filantlopónak" - Jaaa, ha milliárdos vagy, és felvet a pénz, akkor vedd úgy, hogy nem mondtam semmit. Kapkodd akkor csak nyugodtan a telefonokat, ha ez boldogít.....

steery 2019.09.03. 13:30:03

@CoolKoon: Amit te csinálsz, az a tények makacs tagadása, tudomásul nem vétele. A jógik évezredek óta használnak ilyen módszereket. Manapság agykontrollosoknak hívják őket nyugaton. Ezt mindenki meg tudja tanulni, már gyerekként. Nem bonyolult, nem nehéz, sőt kifejezetten könnyű, viszont nincs benne pénz a nagy gyógyszergyárak számára. A betegségből jelenleg sokkal nagyobb üzletet csinálnak, mint az egészségből.
Te nyilván a gyógyszergyárak univerzumában élsz, ahol szentségtörésnek számít az ilyen profitcsökkentő gondolatok hangoztatása. Nem hibáztatlak érte. A helyedben én is ezt tenném. De szerencsére nem vagyok a helyedben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.03. 15:01:28

@CoolKoon:

Mivel nincs elég vagyonom, dolgoznom kell. Ennyi az egész.

S mi a jobb erkölcsileg, a liberális állam alsó fokán lenni vagy magasabb pozícióban?

CoolKoon 2019.09.03. 15:43:01

@steery: "A jógik évezredek óta használnak ilyen módszereket." - Csak úgy mellesleg a jógik évezredes módszere egyrészt a krónikus fájdalmak ellen nem segít, másrészt pedig az se jó mindenre, lőtt sebekre pl. nem.

"viszont nincs benne pénz a nagy gyógyszergyárak számára." - Melyik részét nem érted annak, hogy a légzőgyakorlatok se jelentenek mindenre gyógyírt (főleg az olyan dolgokra nem, amelyekhez sebészi beavatkozás kell pl. és amik Amerikában iszonyúan drágák)?!

"A betegségből jelenleg sokkal nagyobb üzletet csinálnak, mint az egészségből." - Ez sem igaz. Még egyszer: van fogalmad arról, hogy mi megy a táplálékkiegészítő-piacon?

"szentségtörésnek számít az ilyen profitcsökkentő gondolatok hangoztatása" - Számomra leginkább a szélhámosgyanús gondolatok hangoztatása számít szentségtörésnek. Mint amikor a hozzád hasonló, tévében csudákat ígérgető vajákosok ágálnak a kemoterápia (meg természetesen a mikró) ellen.

"Nem hibáztatlak érte. A helyedben én is ezt tenném." - SZERESSÜK EGYMÁST, GYEREKEK! A SZÍV A LEGSZEBB KINCS!

CoolKoon 2019.09.04. 12:21:58

@MAXVAL bircaman közíró: "Mivel nincs elég vagyonom, dolgoznom kell" - Akkor viszont -kizárásos alapon- filantróp se igazán lehetsz.

"mi a jobb erkölcsileg, a liberális állam alsó fokán lenni vagy magasabb pozícióban?" - Én ezt a kérdést személy szerint pragmatikusan közelítem meg: sokkal kellemesebb számomra magas szintű szellemi foglalkozást űzni, mint alacsony szintűt. Ráadásul (mivel ilyesmire képes emberből kevesebb van) az ilyen személyek szavainak általában nagyobb a súlya, mint telefonkapkodó társaiknak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.04. 12:50:09

@CoolKoon:

Nem is szeretnék filantlopós gazember lenni. Túl sok benne a negatívum.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.04. 12:54:06

@CoolKoon:

Nyilván jobb a magas szintű szellemi foglalkozás, mint az alacsonyabb szintű. De csak ha a foglalkozás célja jó. Ha ellenben ez a foglalkozás káros, akkor az alacsony szint a jobb.

Mint szellemi segédmunkás a lehető legkevesebbel járulok hozzá a liberális elnyomás működéséhez.

A telefonkapkodás kb. az építőipari segédmunkás szintje, csak annak irodai verziója, azaz tevékenysége alig okoz kárt.
süti beállítások módosítása