Kapitólium

Amerikai politika blog

Az első női képviselő legfontosabb szavazata

2019. augusztus 19. 18:31 - sziga96

Amikor egyetlen embertől várták ötvenmillió képviseletét

rankin.jpeg

Tegnap volt 99 éve, hogy a 19. alkotmánykiegészítés ratifikálásával országos szinten mindenhol kiterjesztésre került az általános választójog a nőkre is az Egyesült Államokban. Ennek apropóján a szokásos hétfői cikkemben ezúttal a nők politikai szerepvállalásáról szeretnék egy érdekes történetet megosztani. Ennek főszereplője Jeannette Rankin, Amerika történetének első női képviselője, aki még az általános női választójog bevezetése előtt, 1916-ban lett a képviselőház tagja, és talán nem is sejtette, hogy mennyire a történelem középpontjába fog kerülni.

 

Mikor Rankin 1916-ban elindult a képviselőségért Montana államban, még messze nem volt lefutott, hogy az Egyesült Államok belép-e az első világháborúba. Kampánya épp ezért ennél lokálisan sokkal fontosabb kérdésekre volt kihegyezve, mindenekelőtt a helyi korrupt elit legyőzésére, akiket a Washington Post szerint (mely cikkre még sokat fogok hivatkozni) a rézlobbi tartott a kezében. Rankin emellett a szüfrazsett-mozgalom tagja is volt, és támogatta a női választójog országos kiterjesztését. A lentebbi szórólap a kampány idejéről származik, és jól látható belőle, hogy mely témák kapták nála a legnagyobb hangsúlyt, külpolitikáról viszont szó sem esik:

 

rankinballot610x315.jpg

Szórólap Jeannette Rankin kampányából (forrás: The Saturday Evening Post)

Az új kongresszust 1917. április 2-án iktatták be, Rankin pedig óriási ovációt kapott: a leírások szerint akkora volt a taps, hogy kétszer is meg kellett hajolnia. Az új törvényhozás már aznap este hatalmas feladatot kapott: közös ülésükön Woodrow Wilson elnök felkérte őket, támogassanak egy németek elleni hadüzenetet. Két nappal később a szenátus nagy többséggel megszavazta a hadüzenetet, így a döntés átkerült a képviselőházhoz.

 

Rankinre hirtelen óriási nyomás nehezedett minden oldalról. A leírások szerint Montana-ban a hangulat háborúellenes volt, és ő maga sem gondolta, hogy a katonai beavatkozás lenne a helyes megoldás. Tudta azonban, hogy szavazatával nem csak államát, de az amerikai lakosság körülbelül felének véleményét is képviselni fogja. A szüfrazsett-mozgalomban sokan úgy érezték, itt a lehetőség bizonyítani, hogy a nők is ugyanannyira szeretik országukat, mint a férfiak. Mások úgy érveltek, a háborút a férfiak akarják, így neki nem szabadna azt támogatnia. 

 

A képviselőház hosszasan vitatkozott az ügyben, így végül a szavazás április 6-a hajnalig húzódott. A New York Times akkori írása szerint (melyet szintén a fentebbi Post-cikk idéz) Rankin meggyötörtnek látszott, olyannak, “mint aki az összeomlás szélén áll”. Mikor először elhangzott a neve, hallgatott, az írnok pedig folytatta a névsorolvasást. Ekkor odament hozzá Joseph Cannon, volt házelnök, és legendás képviselő, és arra biztatta, szavazzon belátása szerint, hisz “ő képviseli az ország összes nőjét”. Mikor ismét rá került a sor, felállt, és azt mondta:

 

“Szeretnék kiállni az országom mellett, de a háborút nem támogathatom.”

 

Rankin mellett még negyvenkilenc képviselő szavazott a háború ellen, de az ő történetük sokkal kevésbé maradt fenn. Ennek ellenére a képviselőház elsöprő többséggel megszavazta a hadüzenetet, ezzel új korszakot nyitva az amerikai geopolitikában. 

 

Rankin - részben talán emiatt is, de nem kizárólag - 1918-ban elvesztette a választást, így két év után kikerült a képviselőházból. 1940-ben azonban ismét nyerni tudott, így mikor Pearl Harbor megtámadását követően az elnök (ezúttal már Franklin D. Roosevelt) ismét a kongresszus támogatását kérte a hadüzenethez, ő másodszor is ott ült a képviselők között. Ekkor ő volt a teljes törvényhozás (beleértve a képviselőházat és a szenátust is) egyetlen tagja, aki a háború ellen szavazott. Egy későbbi interjújában azt mondta, egyik szavazatát sem bánta meg.

 

A cikk hivatkozással nem ellátott információi a Washington Post 2017-es cikkjéből származnak.

 

Kövesd a Kapitóliumot Facebookon is, hogy ne maradj le a posztokról, illetve további gyorselemzésekről. 

 

(Kép forrása: Getty)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kapitoliumblog.blog.hu/api/trackback/id/tr315015694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras2 2019.08.20. 15:54:21

Ha a zusa kimarad a háborúból, akkor britannia elveszíti a háborút. Nincs trianon. Nincs megalázó feltétel a németeknek. Hitler marad egy utcai festő. Köszönjük meg a feminizmusnak. Nélkülük adolf ismeretlenségbe silányult volna

bandiras2 2019.08.20. 19:32:07

Bakker, hozzászóltam, és máris levették az index címlapról...(nem az első eset...)
Más cikkek meg napokig kint maradnak...

Azzal hogy megpróbálod elfolytani a mondandómat nem azt igazolod hogy igazad van, hanem azt, hogy félsz attól amit mondok.

kukasmacska 2019.08.21. 00:32:24

" Tudta azonban, hogy szavazatával nem csak államát, de az amerikai lakosság körülbelül felének véleményét is képviselni fogja. "

Egy jól szituált montanai hölgy ugyan mitől lett volna egy szegény new yorki munkásasszony vagy egy floridai fekete takarítónő képviselője, pusztán azért, mert ő is nő? És honnan tudjuk, hogy az akkori amerikai nők (úgy együtt, pár millióan) vajon mindannyian háborúellenesek voltak vagy sem? (már amelyik egyáltalán tudta mi az a háború és merre van Európa) Persze nyilván megosztottak voltak a kérdésben, hiszen a blogger is megemlítette, hogy még a mozgalmár nők is többféleképpen gondolkodtak, így valószínűleg minden más nő is.

lezlidzsi84 2019.08.21. 07:17:45

@bandiras2: A cikkben egyertelmuen szerepel, hogy a korabeli feminista mozgalom ugyanolyan megosztott volt a haboru kerdeseben, mint az egesz tarsadadalom. Igaz egy hosszu osszetett mondatban szerepel az info, de nem dekodolhatatlan...

lezlidzsi84 2019.08.21. 07:21:35

@bandiras2: az index cimlapon (a fo helyen) altalaban max par oraig van kint egy iras - tobbnyire a nezettsegetol fuggoen. Szoval semmi koze a levetelnek ahhoz, hogy hozzaszoltal. Inkabb ahhoz van, hogy masok nem igazan szoltak hozza.

midnightcoder2 2019.08.21. 13:32:54

@bandiras2: Ha jól értettem a cikket, Rankin pont a háború ellen szavazott, és ez volt a feminácik álláspontja is.
süti beállítások módosítása