Kapitólium

Amerikai politika blog

Amilyet itthon aligha látsz: Két rivális politikus Twitteren tárgyalta meg, hogy együtt beterjesztenek egy törvényjavaslatot

2019. május 31. 22:08 - sziga96

ceb5dc1e-28d4-4231-a806-30cfc4d3f81b.jpeg

Az amerikai politika egyik nagy ideálja a konszenzusra törekvés: a túlnyomó többség - pártszínezettől függetlenül - úgy gondolja, a demokratikus működés egyik alapeleme kéne, hogy legyen a két párt közötti egyezség, és könnyes szemmel emlékszik vissza arra az időre, mikor az ilyenek még mindennaposak voltak. Alexandria Ocasio-Corteznek és Ted Cruznak tegnap sikerült felelevenítenie ezeket a szép időket, ráadásul a politikusok új kedvenc csatornáján, a Twitteren, a sajtó pedig imádta.

 

Az egész a tavaly először képviselővé választott, és rögtön progresszív demokrata sztárrá vált Ocasio-Cortez tweetjével kezdődött. AOC (ahogy gyakran utalnak rá) a Public Citizen nevű szervezet statisztikáját vette át, mely szerint a kongresszusból kikerülő politikusok túlnyomó része lobbistaként folytatja pályafutását, miután elveszti hivatalát. Ocasio-Cortez a következőt fűzte hozzá:

 

Ha a kongresszus tagja voltál (értsd: képviselő, vagy szenátor - a szerk.) és lelépsz, nem szabadna, hogy megtehesd, hogy rögtön visszafordulsz, és szolgálataidat egy lobbista csekkre fordítod.

 

Szerintem egyáltalán nem szabadna céges lobbistának lenni, ha a kongresszusban szolgáltál.

3b63c7d5-55b9-45ed-9316-ed688abed8d7.jpeg

AOC ezután egy váratlan partnerre talált az ügyben, Ted Cruz texasi republikánus szenátorra, aki - míg a Ocasio-Cortez pártján belül is a progresszív szárnyat erősíti - maga a republikánusok között is inkább a konzervatív szegmensbe tartozik. Cruz a következőképp válaszolt:

 

Itt van valami, amit ritkán mondok: ebben egyetértek @AOC-vel. Sok ideje szólalok fel egy élethosszig tartó tilalom mellett, mely szerint kongresszusi képviselők nem lehetnek lobbisták. A politikai elit utálná, de lehet talán esély kétpárti együttműködésre?

4ab635bb-55e9-46f4-9e8a-35bbd8c10ec2.jpeg 

Ocasio-Cortez válasza erre a következő volt:

 

Ha komolyan gondolsz egy tiszta javaslatot, benne vagyok. Kössünk üzletet: ha nem bújtatunk bele semmilyen párthoz kapcsolódó, trükkös rendelkezést [...], együtt fogom veled képviselni.

de76405a-8c79-481a-bb11-f33bf507d8c7.jpeg

Cruz erre már csak ennyit válaszolt:

 

You’re on. (Jelen esetben kb. annyit tesz: “Gyere, benne vagyok.” - a szerk.)

971d13b6-e11f-48dd-ac72-803db8c1ba4c.jpeg

Jelenleg nem tudni, mi lesz a javaslat sorsa, Chip Roy, republikánus képviselő és Brian Schatz, demokrata szenátor már jelezték, ők is támogatják a javaslatot, ezáltal mindkét pártnak állt ki tagja az ügy mellett a törvényhozás mindkét házában. Ez a probléma nem is először merül fel: az Atlantic például tavaly közölt cikket arról, hogy képviselők tömegesen maradnak Washingtonban lobbistaként: a 2014-ben kiesettek majd fele maradt így a fővárosban. Bármi is legyen a javaslat kimenetele, ennek a két, egymástól ideológiailag egymástól egy szakadékra lévő politikusnak az együttműködése egy olyan korszakban, ahol sokan a kétpártiság haláláról beszélnek, sokak számára a remény szikrája volt.

 

Kövesd a Kapitóliumot Facebookon is, hogy ne maradj le a posztokról, illetve további gyorselemzésekről.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kapitoliumblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1614872944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reterátbúvár 2019.06.01. 11:36:21

Sose kedveltem még semmit sem AOC-nek, sem Ted Cruznak a Twitteren (nem nagyon bírom egyiküket sem), de ezt az exchange-üket muszáj volt. :)

Szalay Miklós 2019.06.01. 20:38:39

Elég kicsi szikra, sajnos. Ha egyszer majd nem kellene olyan véresen komolyan venni a politikát, meg hogy kinek mije van... De ezt még várhatjuk, gondolom.

Addig is egy kis bevezető a bal és jobb rejtelmeibe:

egyvilag.hu/temakep/073.shtml

2019.06.01. 22:17:40

Ezt ha lefordítanák fideszes nyelvre, egy csomó ismeretlen szó lenne benne.
süti beállítások módosítása